Koalīcija steidz atrisināt jautājumu par pāreju uz izglītību latviešu valodā pirms vēlēšanām

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasNodarbība skolā. Foto no arhīva
Nodarbība skolā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jautājums par skolu pāreju uz izglītību valsts valodā jāatrisina līdz priekšvēlēšanu kampaņas startam, lai tas nekļūtu par instrumentu, uzskata Latvijas premjers Māris Kučinskis.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Jautājums par skolu pāreju uz izglītību valsts valodā nevar kļūt par politiskās cīņās instrumentu, tāpēc tas jāatrisina pirms Saeimas  vēlēšanām, raidījumā "Rīta panorāma" apgalvoja Latvijas premjers Māris Kučinskis.

Politiķis vēlreiz apliecināja, ka koalīcijas partneru vidū nevienam nav šaubu, ka izglītība Latvijā esot jāiegūst valsts valodā, jo konkurenci darba tirgū varēšot izturēt tikai cilvēki ar labām valsts valodas zināšanām.

"Tomēr būtiski, lai minēto jautājumu neizmantotu kā instrumentu priekšvēlēšanu kampaņām, tāpēc diskusijām būs jānotiek noteiktos termiņos un es pieļauju, ka to varētu atrisināt līdz nākamā gada februārim vai martam, — sacīja premjers. — Galvenais nepieļaut situāciju, ka minētais jautājums tiktu izmantots priekšvēlēšanu kampaņām."

Pirmdien, 9. oktobrī valdošā koalīcija atbalstīja pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Krievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei - Sputnik Latvija
Pēc trim gadiem Latvijas skolās nebūs gandrīz neviena priekšmeta krievu valodā

Koalīcijas sanāksmē savu redzējumu prezentēja Šadurskis. Pagājušajā nedēļā viņš paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Tāpat tika izskatīts nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājums par grozījumiem Izglītības likumā. — politiķi šajā likumā rosina ierakstīt mērķi — mācības valsts un pašvaldību skolās notiek latviski.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidroja, ka abi ierosinājumi nav pretrunā, tomēr Šadurskis aicināts apmeklēt frakcijas sēdi 25.oktobrī, jo partijai jāpārliecināts, ka tās nospraustais mērķis tiks nostiprināts likumā — tad VL-TB/LNNK savu likumprojektu neiesniegs, skaidroja Dzintars.

Ja ideja par izglītību valsts valodā nebūs skaidri un nepārprotami iekļauta IZM koncepcijā, VL-TB/LNNK iesniegs savu likumdošanas iniciatīvu, uzsvēra Dzintars. Viņš uzskata, ka pārejai jānotiek visos posmos, ne tikai vidusskolās.

Bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis - Sputnik Latvija
Izglītība tikai latviešu valodā ir arhaisms: Ķīlis taisnojas par saviem vārdiem

"Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens skaidroja, ka partija piedāvā plašāku integrācijas programmu, ko veido izglītība un mediju politika, bet izglītības ministrs piedāvājis skaidru programmu par to, kam jānotiek tuvākajos trīs gados.

Raksturojot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) viedokli, Kučinskis teica, partija atbalsta skaidru programmu izglītīkas pārejai uz latviešu valodu, un tā jāveic profesionāli, soli pa solim, nodrošinot pedagogu apmācību un visu, kas nepieciešams veiksmīgai sabiedrības integrācijai.

Mēneša laikā Kārlim Šadurskim jāsagatavo informatīvais paziņojums un potenciālie likuma grozījumi, kas tiks apspriesti.

Ne tikai skolas, bet arī bērnudārzi

Izglītības reforma skars ne tikai mazākumtautību skolas, bet arī bērnudārzus. Plāns, ko pagājušonedēļ iesniedza Šadursksis ar mērķi labak sagatavot mācībām valsts valodā bērnus no nelatviešu ģimenēm, licina, ka mazākumtautību bērnudārzos jau 2018./19. mācību gadā bērniem no 5 gadu vecuma tiks sagatavota intensīva latviešu valodas mācību programma, lai jaunākajās klasēs bērni varētu tūlīt mācīties valsts valodā.

Pēc bērnudārza bērnam ir rotaļu nodarbībās jāuztver ar ikdienas dzīvi saistīta informācija, jāprot nosaukt apkārtējie priekšmeti un atbildēt uz jautājumiem, teikts Valsts izglītības satura centra mājaslapā.

Ziņu lente
0