Latvijai atkal draud plūdi

© Foto : pixabayŪdens lāses
Ūdens lāses - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ gaidāmie cikloni nes uz Latvijas pusi lietavas, un plūdu riska zonā atrodas Kurzemes un Vidzemes rietumu rajoni.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Global Forecast System prognoze liecina, ka tuvākajās dienās gaidāmo lietavu dēļ Latvijā no jauna aug plūdu risks, vēsta mixnews.lv.

Kurzemē un Vidzemē nokrišņu rezultātā jau jūtami pacēlies ūdens līmenis upēs.

Gaidāmo nokrišņu rezultātā, iespējams, applūdīs zemienes Kurzemē — pagājušajā nedēļā šajos rajonos ūdens līmenis jau pieaudzis par 0,8-1,8 metriem.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis lūdzis ES palīdzību Latvijas fermeriem

Rojas un Irbes upēs Kurzemes ziemeļu daļā ūdens vēl nav sasniedzis pēdējo gadu pavasara plūdu augstāko atzīmi, taču septembra atzīme jau ir pārsniegta.

Ūdens līmeņa palielināšanās dāvā iespēju braukt pa upēm laivās tur, kur parasti tas ir neiespējami. Piemēram, Amatā pie Melturiem sestdien ūdens līmeņa rādītājs sasniedza 122 centimetrus, tātad tas ir augstāks par laivām nepieciešamajiem 105 centimetriem.

Šonedēļ Latvijā atkal gaidāma aktīvu ciklonu ierašanās — tie virzīsies uz austrumiem no Atlantijas okeāna.

Kopējais nokrišņu daudzums šonedēļ var sasniegt 20-55 mm. Spēcīgais lietus jau sagādājis Latvijai ne mazumu nelaimju. Plūdi nodarījuši kaitējumu lauksamniekiem, applūdinājuši mājas, sabojājuši autoceļus un dzelzceļus. Lielākie kaitējumi nodarīti Latgalei.

6. oktobrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņoja, ka zaudējumu kompensācijām lauksaimniekiem nepieciešami 37 miljoni eiro. Satiksmes ministrija pieprasījusi gandrīz divus miljonus eiro autoceļu un dzelzceļu atjaunošanai.

Ziņu lente
0