Kopš janvāra britu sociālie dienesti atņēmuši latviešu ģimenēm četrus bērnus

© Foto : pixabayРебенок, одиночество
Ребенок, одиночество - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā bieži kļuva zināms par bērnu atņemšanas gadījumiem no latviešu ģimenēm, kad tas jau bija noticis, šobrīd situācija ievērojami uzlabojusies, paziņoja vēstniece Baiba Braže.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Kopš šī gada sākuma Lielbritānijā dzīvojošajām latviešu ģimenēm tika atņemti 4 bērni, paziņoja LNT raidījuma "900 sekundes" intervijā Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Baiba Braže.

Pēc viņas teiktā, agrāk situācija ar bērnu atņemšanu bijusi ievērojami sliktāka. Šobrīd šādu gadījumu skaits ir samazinājies, savukārt britu iestādes biežāk informē Latvijas vēstniecību.

"Daži gadījumi bijuši, kad bērni ir izņemti, no mūsu ieskata arī pamatoti gadījumi— vecāku alkoholisms," — teica Braže.

Pēc viņas sacītā, kopumā latvieši, kuri strādā Lielbritānijā, nav pārāk "problemātiski", bijuši gadījumi, kad Lielbritānijā no Latvijas ieradās arī noziedznieki, taču tas, drīzāk ir izņēmums.

"Kopumā cilvēki strādā, dzīvo, darbojas, brauc uz Latviju, vasarās, grib saglābāt saites. Ļoti daudz enerģisko cilvēku, kas rīko bērniem skoliņas, deju un dziesmu kolektīvus. Es vienkārši apbrīnoju latviešus, viņi ir malači," — teica diplomāte.

Latvieši var rēķināties ar valsts palīdzību 

Tagad ir izstrādāts palīdzības pa sākumu komplekss vecākiem, kuriem nepieciešamas juridiskās konsultācijas un advokāts. Ja ģimene nespēj to atļauties ārzemēs, tad Latvija palīdzēs.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Kā Brexit sarežģīs dzīvi imigrantiem no ES
Grozījumi stāsies spēkā 1. aprīlī. Valstspiederīgie var vērsties pēc palīdzības pie Latvijas Republikas vēstniecības konsulārā departamenta, jebkurā valstī vai tieši Latvijā — Juridiskās palīdzības administrācijā.

Cik tieši latviešu bērnu ir ārzemēs, nav zināms. Ap 13 tūkstošiem devušies prom ar vecākiem, un cik piedzimuši jau atrodoties tur, šādu datu nav.

Valsts palīdzēs mainīt juristus vai advokātu, ja vecākiem radušās nopietnas bažas, ka speciālists nekvalitatīvi veic darbu. Starp citu, piemēram, Vācijā vietējie juristi reti piekrīt uzņemties migrantu lietas, ja runa ir par pretošanos valsts sistēmai.

"Jaunie grozījumi ir tikai pirmais solis ceļā uz mūsu pilsoņu aizsardzību ārzemēs, un daudzi jautājumi vēl nav izlemti, taču tas ir ārkārtīgi svarīgs," tolaik teica deputāte Jūlija Stepaņenko.

Ziņu lente
0