Zelta rudens: sinoptiķi pastāstīja par laikapstākļiem oktobra sākumā

© pexelsЗолотая осень
Золотая осень - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skaidrs un sauss laiks saglabāsies vēl pāris dienas, taču lielisko "zelta rudens" laiku varēs izbaudīt jau oktobra sākumā, sola sinoptiķi.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik, Jeļena Kirillova. Laikapstākļus tuvākajās dienās noteiks anticiklons, kas joprojām valda Latvijā. Taču jau nākamnedēļ tā ietekme mazināsies un valsts teritorijā atnāks īsts rudens, uzskata Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti. Neskatoties uz anticiklonu, kurš aizkavēsies valsts dienvidrietumos, laikapstākļu izmaiņas jūtamas jau šobrīd – Latvijā joprojām ir saulains un sauss laiks, taču vairs nav tik silti, kā bija nedēļas sākumā.

Tuvākajās dienās mūsu reģionā saglabāsies zems mākoņu daudzums, kas dienā neļaus gaisam iesilt augstāk par +10…+14 grādiem. Taču naktī krass aukstums pagaidām nav gaidāms: nakts un rīta stundās temperatūra turēsies +5…+10 grādu līmenī.

Tikai atsevišķos rajonos termometra stabiņš sāks slīdēt uz leju – tur pat gaidāma salna. Taču ir jāatzīmē, ka pirmā salna šajā rudenī jau ir reģistrēta. Tā, Zosēnos šorīt termometra stabiņš rādīja —0,2 grādus.

Nākamnedēļ laikapstākļi sāks mainīties – no Atlantijas okeāna pāri Skandināvijai uz Latviju virzās uzreiz vairāki aktīvi cikloni, tie atnesīs lietu. Pirmie nokrišņi ir gaidāmi jau pirmdien.

Pakāpeniski pastiprinot savu ietekmi, šie cikloni izraisīs mērenā vēja nomaiņu ar brāzmainu dienvidrietumu, rietumu vēju, kuru ātrums sasniegs 15-18 metrus sekundē. Savukārt nedēļas beigās piekrastes rajonos šīs vēja brāzmas varētu pastiprināties līdz 20 metriem sekundē.

Nākamnedēļ sinoptiķi sola mākoņus un nakts temperatūru ap +7…+12 grādiem, savukārt dienā gaiss iesils līdz +10…+15 grādiem.

Kas attiecas uz "zelta rudens" laiku, tad, pēc sinoptiķa Jāņa Traļļa domām, tā kulminācija Latvijas austrumos mūs gaida jau oktobra sākumā, savukārt Rīgā un Kurzemē izbaudīt rudens krāsas varēs jau mēneša otrajā pusē.

Ziņu lente
0