Katalonija: Referendums notiks, "par spīti visam"

© REUTERS/Juan MedinaКаталонский флаг
Каталонский флаг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar aptauju datiem, Katalonijas neatkarību atbalsta 41% autonoma kopiena iedzīvotāju, 49% iestājas pret. Par autonoma kopiena statusa referendumu iestājas 80% kataloniešu, taču vairums no viņiem uzskata, ka balsošanas rīkošanai ir jābūt saskaņotai ar centrālajām varas iestādēm Madridē.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Katalonijas iedzīvotāji piedalīsies neatkarības referendumā 1. oktobrī, neskatoties uz šķēršļiem, tostarp, fiziskiem, paziņoja piektdien RTBF teleradiokompānijas ēterā autonomijas valdības pārstāvis Eiropas Savienībā Amadejs Altafadžs, vēsta RIA Novosti.

Pēc viņa teiktā, par plāniem piedalīties referendumā paziņo 70-80% kataloniešu, un viņi grasās izmantot savas balsstiesības, "neskatoties uz visiem šķēršļiem, pat fiziskiem". Viņš pauda pārliecību, ka "Katalonijas policija darīs visu iespējamo, lai garantētu sabiedrības kārtību" un "paliks lojāla" Katalonijas varas iestādēm.

Katalonijas karogs - Sputnik Latvija
Público: Katalonija vēlas sekot Baltijas pēdās

"Saskaņā ar Katalonijas autonomijas statusu, viņiem (policistiem) ir pienākums cienīt Katalonijas varas iestāžu lēmumus… es nedomāju, ka visu vēlēšanu iecirkņu aizzīmogošana un drošības perimetru uzstādīšana pie skolām ienes ieguldījumu sabiedrības kārtībā," — teica Katalonijas valdības pārstāvis.

"Ja svētdien uzvarēs "jā", (ženeralitātes) priekšsēdētājs (Karles Pučdemons) izdarīs secinājumus un spers soli neatkarības pasludināšanā. Taču nākamajā dienā pēc referenduma mēs tāpat atjaunosim dialoga piedāvājumu ar Madridi," — piebilda Altafadžs.

Taču viņš pauda vēlmi, lai esošā Spānijas valdība tiktu atlaista, "jo Spānijas sabiedrība uzskata, ka tās rīcība ir mūsdienu demokrātijai nepieņemama". "Tās pēdējā rīcība ir izmisuma stāvokļa, kā arī vāju demokrātijas standartu apliecinājums," — norādīja viņš.

Katalonijas varas iestādes 1. oktobrī grasās veikt neatkarības referendumu, ko neatzīst Spānijas valdība. Spānijas Konstitūcijas tiesa apturēja visu dokumentu darbību sakarā ar balsošanu, kurus pieņēma ženeralitāte un Katalonijas parlaments. Tādējādi tiesa pasludināja visas turpmākās Katalonijas varas iestāžu darbības referenduma gatavošanā par pretlikumīgām.

Ziņu lente
0