Prezidents Vējonis sarūgtināja medijus ar sliktajām angļu valodas zināšanām

© REUTERS/Lucas JacksonПрезидент Латвии Раймондс Вейонис на 72-й Генеральной Ассамблее ООН
Президент Латвии Раймондс Вейонис на 72-й Генеральной Ассамблее ООН - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim ļoti grūti bija teikt runu angļu valodā, īpaši daudz problēmu viņam sastādīja vārds multilateralism.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, kurš pārstāv valsti ANO Ģenerālās asamblejas vispārējās debatēs, demonstrēja ļoti sliktas angļu valodas zināšanas, ar sarūgtinājumu raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Daudzu angļu vārdu saprašana un izruna viņam uzrakstītajā runā izrādījās nepārvarams šķērslis. Video redzams, ka Vējonis vairākas reizes taisa neveiklas pauzes, un atsevišķus vārdus izrunāt vienkārši nav spējīgs. Vislielākās problēmas prezidentam sagādāja vārds multilateralism. Diplomātijā ar šo vārdu apzīmē vairāku valstu savstarpējo sadarbību.

Pēc izdevuma datiem, Latvijas prezidenta runu sagatavoja padomnieki un prezidenta kanceleja.

Prezidentam arī iepriekš pārmetuši, ka viņš slikti runā angliski. Piemēram, pēc viņa sarunas ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo Nacionālās apvienības deputāts Aleksandrs Kiršteins uzrakstīja Twitter vietnē aizvainojošu publikāciju, nodēvējot viņu par "prezidenta izstrādājumu".

Tematam piebiedrojās ar saviem nacionālistiskiem uzskatiem pazīstamā Rita Eva Našeniece, bijusī Saeimas spīkeres Ināras Mūrnieces biroja vadītāja. "Smieklīgi un nožēlojami.. Absolūts paškritikas trūkums. Ak, kur viņi visus šos prezidentus atrod…..," — nopūšas viņa savā Twitter mikroblogā.

Turklāt Našeniece pauda viedokli, ka prezidenta runā var sadzirdēt krievu akcentu. Viņa pat izvirzīja versiju, ka prezidents audzis ģimenē, kurā runāja krieviski: "Sēļu izloksne. Komiski".

Работа радиостанции - Sputnik Latvija
Valsts valodu centrs ekspertu mudinājumu sniegt intervijas arī krievu valodā uzskata par nepārdomātu

Kā zināms, Vējonis piedzima Pleskavā, viņa māte ir krieviete, savukārt tēvs ir latvietis.

Taču arī premjerministrs Māris Kučinskis izraisīja neapmierinātību ar sliktajām angļu valodas zināšanām (un pārāk labām krievu valodas zināšanām). Pēc tam, kad viņš nonāca pie valdības varas grožiem, politologi uzskatīja, ka ārzemju valodu nezināšana neļaus jaunajam premjeram pienācīgi nodarboties ar ārpolitiku.

Šī gada jūlijā, tikšanās laikā ar Igaunijas un Lietuvas premjerministriem Klaipēdā viņš sarunājās ar viņiem krievu valodā, kas izraisīja Lietuvas sabiedrībā sašutumu, raksta Sputnik Lietuva. Taču Baltijas līderiem nebija izvēles jebkurā gadījumā, Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis arī slikti pārzina angļu valodu.

Ziņu lente
0