Latvijas Krievu kopiena: skolu pāreja uz latviešu apmācības valodu pārvērtīsies par protestiem

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasУчебники для русскоязычных школ
Учебники для русскоязычных школ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu kopiena gatava aizstāvēt krievu skolas līdz pat iziešanai protesta akcijās, vai tas aizies līdz tik radikāliem pasākumiem ir atkarīgs no valdošās koalīcijas (izņemot Nacionālo apvienību), paziņoja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik. Latvijas Krievu kopiena ir gatava iziet masu protesta akcijās pret izglītības aizliegumu dzimtajā valodā, paziņoja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, vēsta Baltnews.lv.

Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Raivis Dzintars: Ušakovs ir tikai izkārtne, iekšā – Kremlis un 9. maijs

Mitrofanovs paziņoja LETA, ka jau ir notikušas Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu tikšanās, kurās tika apspriesti iespējamie rīcības varianti, tostarp masveida protesta akcijas. 

Viens no apspriešanas iemesliem kļuva Nacionālās apvienības līdera Raivja Dzintara paziņojums, kurš Saeimā paziņoja, ka viņa partija uzstās uz visas skolu izglītības sistēmas pārvešanu uz latviešu valodu, ja viņu parlamentā bloķēto valsts prezidenta iniciatīvu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem atbalstīs deputāti no "Kustības "Par".

Pēc Dzintara vārdiem, šāds Saeimas balsojums kļūtu par koalīcijas līguma pārkāpumu, kur teikts, ka pilsoņu loka paplašināšana ir viens no jautājumiem, kurā nepieciešams nonākt pie kompromisa, lai tos varētu virzīt tālāk.

Latkovskis - Sputnik Latvija
Latkovskis: paziņojumi par vienotu mācību valodu ir populistiski

Pēc Miroslava Mitrofanova vārdiem, tas kļuva par "pirmo zvanu", ko krievu kopiena uztvēra ārkārtīgi negatīvi. Nacionālās apvienības rīcība varētu izprovocēt atbildes reakciju, brīdina Mitrofanovs. Tāpat viņš paziņoja, ka krievu protestu liktenis šobrīd atrodas Latvijas premjerministra Māra Kučinska rokās.

"Vai nu viņi piespēlēs nacionālistiem un spers vēl vienu nedraudzīgu soli pret krievu skolām, vai arī viņiem pietiks saprāta, lai neeskalētu situāciju un izmestu šo projektu miskastē, " paziņoja Mitrofanovs.

Latvijā šobrīd ir 133 mazākumtautību skolu, vairums no tām ir krievu skolas. Šobrīd visu mazākumtautību skolās ir jāievēro proporcija – 60% priekšmetu jāpasniedz latviešu valodā, un atlikuši 40% krievu valodā.

Ziņu lente
0