Igaunijas sabiedrības aktīvisti kūda plānus pret Rail Baltica

© Foto : EDZL / RailbalticaRail Baltica
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņi apgalvo, ka Rail Baltica dzelzceļa būvniecības projekta izdevīgums ir stipri pārvērtēts, un mēģina atstāt jauno maģistrāli bez Eiropas finansējuma.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Igaunijas Sabiedriskās organizācijas Avalicult Rail Balticust (ARB) pārstāvji apgalvo, ka kļūdas aprēķinos varētu atstāt Rail Baltica dzelzceļa maģistrāles projektu bez Eiropas finansējuma, vēsta LTV7.

Dzelzceļa atzaram Rail Baltica ir jāsavieno Baltijas valstis un Vāciju, ejot cauri poļu Bjalistokai, Varšavai, Lodzai un Poznaņai. Saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem, jaunā dzelzceļa būvniecība izmaksās 5,8 miljardus eiro, no kuriem 4,6 miljardus gatava uzņemties Eiropas Savienība, savukārt 1,2 miljardus jāpiešķir Latvijai, Lietuvai un Igaunijai.

Dzelzceļa ritošais sastāvs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija finansēs savu dzelzceļu uz Rail Baltica rēķina

2017. gada aprīlī auditoru kompānija Ernst & Young izanalizēja Rail Baltica projekta lietderību un nonāca pie secinājuma, ka kopējai izdevībai no projekta jāsastāda 16 miljardus eiro.

Taču Igaunijas sabiedrības organizācijā ARB apgalvo, ka šie aprēķini balstās uz nepareiziem datiem un projekta izdevīgums tika pārvērtēts par 3 miljardiem eiro, kas padara Rail Baltica par nelietderīgu Eiropas finansējuma saņemšanai un piespiež Baltijas valstis patstāvīgi meklēt naudu, lai segtu projekta izdevumus.

ARB pārstāvji paziņoja, ka Ernst & Young kompānijas aprēķini balstās uz maldiem un ir veikti ar publiski nepieejamu informācijas avotu palīdzību. Tostarp, igauņu organizācijai izraisa bažas tas, kā tika aprēķināts projekta izdevīgums priekš apkārtējās vides, kuru valstīm ir jāiegūst pateicoties kravu plūsmu pārvietošanu ne ar autotransportu, bet ar dzelzceļa transportu.

Berlīne - Sputnik Latvija
Krievija varētu palaist pasažieru vilcienus no Sanktpēterburgas uz Berlīni caur Rīgu

"Šie aprēķini nav pareizi. Kā rezultātā šis izdevīgums arī tika pārvērtēts par 3 miljardiem eiro. Tā ir milzīga starpība, un tā padara šo projektu par neatbilstošu Eiropas finansējuma saņemšanai," paziņoja ARB pārstāvis Prīts Humals.

Lai apspriestu ARB sabiedrības aktīvistu raizes, RB Rail kompānijas pārstāvji, kura realizē Rail Baltica projektu, uzaicināja aktīvistus uz Rīgu. Taču igauņi izjauca tikšanos, ielaužoties RB Rail Rīgas birojā ar kamerām un tieši no sliekšņa malas sāka visa notiekošā tiešraidi. Beigās ARB pārstāvjus palūdza atstāt biroja ēku un nekāds konstruktīvs dialogs neizdevās.

Komentējot situāciju, RB Rail valdes loceklis Kaspars Rokens paziņoja, ka Eirokomisija jau ir izpētījusi analīzi, kuru snieguši Ernst & Young auditori sakarā ar Rail Baltica, un neatrada nekādas kļūdas.

"Mēs neuzskatām, ka mums atkal un atkal jāatgriežas pie šiem riskiem, par kuriem mums pastāvīgi saka privātuzņēmēju grupa no ARB," atzīmē Rokens.

Dzelzceļa atzarojums Rīga-Sigulda - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija trīskārt samazinājusi Rail Baltica finansējumu

ARB organizācijas pārstāvji atklāti iestājas pret Rail Baltica dzelzceļa projektu un ķeras pie katras iespējas apturēt tā realizāciju. Organizācijā pat piedāvāja izmantot dažos jaunā dzelzceļa posmos kravas mašīnas vagonu vietā, kas liek domāt, ka aiz daudziem ARB locekļiem varētu stāvēt autopārvadātāju biznesa intereses, pa kuru kabatām dzelzceļa būvniecība varētu iesist pirmām kārtām.

Rail Baltica projekta darbu uzsākšana ieplānota 2019. gadā. Vienošanos par maģistrāles būvniecību parakstīja Latvijas, Lietuva un Igaunijas valdības vadītāji — Māris Kučinskis, Jiri Ratass un Sauļus Skvernelis 2017. gada janvārī.

Rīgas dome jau realizē divus projektus, kuri ir saistīti ar Rail Baltica, — transporta mezgla būvniecību Torņakalnā, kur tiks pārcelta Rīgas autoosta uz maģistrāles būvniecības periodu, un Centrāltirgus rekonstrukciju.

Ziņu lente
0