Aizsardzības ministrija publicē militārā formas tērpa nēsāšanas aizlieguma detaļas

© Spc. Joshua LeonardЛатвийская армия
Латвийская армия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada aprīlī Saeimas apstiprinātie sodi tiks piemēroti personām, kuri izmanto Latvijas Nacionālo bruņoto spēku atšķirošas zīmes; plānots ievērojami palielināt sodu par nelikumīgu formastērpa pasūtīšanu, izgatavošanu un izplatīšanu.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Aizsardzības ministrija precizē, kādos gadījumos tiks sodīti cilvēki par militārā formastērpa valkāšanu, vēsta Latvijas Radio

Sodi līdz 2 tūkstošiem eiro fiziskajām personām un līdz 20 tūkstošiem eiro juridiskajām personām tiks izrakstīti gadījumos, ja tiks izmantots formas tērps ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku atpazīstamības zīmēm. Pārkāpējus sodīs Militārā policija.

Униформа вооруженных сил Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima aizliedza civiliedzīvotājiem nēsāt militāro formastērpu

Pēc Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Garisona vārdiem, cilvēkam ir jānopelna tiesības valkāt militāro formastērpu. Saeima pieņēma grozījumus jau pirmajā lasījumā pavasarī, sākotnējais variants paredzēja, ka sods tiks piemērots par karavīru uniformas vai tās daļas valkāšanu, taču tagad Aizsardzības ministrija iesniedza likuma grozījumus par militāro dienestu, kurā teikts par atšķirības zīmēm. Tāpat plānots ievērojami palielināt sodu par nelikumīgu formastērpa pasūtīšanu, izgatavošanu un izplatīšanu.

Aizsardzības ministrijai ir informācija, ka kāda Krievijas airsoft komanda iegādājusies vairākus pilnus formastērpa komplektus ar atšķirības zīmēm.

Šobrīd Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz soda piemērošanu tikai par nelikumīgu militārā formastērpa un atšķirības zīmju izgatavošanas pasūtījumu.Nelikumīgs atšķirības zīmju apgrozījums paredz juridiskajām personām sodu līdz 210 eiro. Par atkārtotu likuma pārkāpumu gada laikā draud sods 350 eiro apmērā. Pēc Aizsardzības ministrijas domām, esošais sods nav pietiekami bargs.

"Mēs redzējām, kas notika Donbasā, Ukrainā, kad tika izmantoti dažādi maskēšanās formastērpi. Hibrīdā kara apstākļos mēs esam ieinteresēti, lai neviens neizmanto Latvijas Nacionālo bruņoto spēku formastērpu neparedzētos nolūkos ar apmānīšanas mērķi," — teica Garisons.

Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis ("Vienotība") atbalsta lielākus sodus. Pēc viņa viedokļa, tas ir nepieciešams, lai izvairītos no situācijas atkārtošanās ar "zaļajiem cilvēciņiem". Līdzīgi aizliegumi jau ir pieņemti Igaunijā un Lietuvā.

Ziņu lente
0