Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija brīdina valsts iestāžu amatpersonas par to, ka ārvalstnieki, kuri izturas familiāri un pārlieku laipni, iespējams, ir ārvalstu specdienestu aģenti.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Latvijas Drošības policija (DP) savā mājaslapā publicējusi ieteikumus valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām, kā identificēt spiegus.

Bukletā "Pretizlūkošanas riski valsts un pašvaldību amatpersonām un darbiniekiem" DP iesaka pievērst īpašu uzmanību sakariem ar ārvalstu pilsoņiem, kuri izturas familiāri un cenšas ātri nostiprināt draudzību ārpus darba.

Latvijas antifašistus vajā pēc 16. marta piketa - Sputnik Latvija
Latvijas antifašistus vajā pēc 16. marta piketa

DP uzsver, ka ārvalstu specdienestu darbinieki var censties uzsākt sarunas par neformāliem jautājumiem, izrādīt interesi par personīgām vajadzībām domātu informāciju, kā arī piedāvāt informāciju vai palīdzību darba jautājumos apmaiņā pret pakalpojumiem.

DP ieteikumos norādīts, ka nepieciešama modrība attiecībā pret ārvalstniekiem, kuri cenšas nodibināt sakarus ar sociālo tīklu starpniecību, uzvedas pārlieku laipni un cenšas ātri pāriet pie neformāla saziņas stila.

Drošības policija brīdina, ka ārvalstu specdienestus interesē ziņas par Latvijas nacionālajām interesēm un drošību, kas varētu būt valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonu rīcībā.

Ziņas par kadriem, ierēdņu profesionālās sagatavotības līmeni, iepirkumu plāniem, attīstības programmām, reformām, tehnisko bāzi, kā arī informācija par biznesa partneriem nevalstiskajā sektorā arī varētu ieinteresēt ārvalstu izlūkdienestu aģentus, vēsta DP.

Elizabete Krivcova - Sputnik Latvija
Tiesa Rīgā noraidījusi tiesībsardzes sūdzību pret Drošības policiju

Ārvalstu specdienestu darbinieki var uzdoties par diplomātiem, valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem, tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, uzņēmējiem un žurnālistiem.

Bukletā sniegti arī ieteikumi par to, kā rīkoties, ja uzrunā spiegs.

Drošības policija uzsver, ka par jebkādiem aizdomīgiem kontaktiem nekavējoties jāziņo iestādes drošības dienestam, kā ari atgādina, ka informācijas nodošana ārvalstu spiegiem ir krimināli sodāma.

Ziņu lente
0