Eiropas Komisija: "Ziemeļu straume 2" var kaitēt gāzes tranzītam

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankas"Ziemeļu straume 2"
Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas komisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Ariass Kanete bīstas no "Ziemeļu straumes 2" negatīvās ietekmes uz citiem gāzes tranzīta maršrutiem Eiropā.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Gāzes vads "Ziemeļu straume 2" var negatīvi ietekmēt gāzes tranzītu Eiropas Savienībā, norādīja Eiropas komisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Ariass Kanete, uzstājoties Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

"Eiropas komisijas viedoklis ir sekojošs: "Ziemeļu straume 2" var negatīvi ietekmēt vairākus tranzīta maršrutus, kuri ved uz Eiropas Savienību, tostarp arī maršrutu, kas ved caur Ukrainu," — teica Kanete.

Iepriekš viņš skaidroja, ka gāzes tranzīta maršrutu cauri Ukrainai no Krievijas uz Eiropas Savienību EK uzskata par drošu un stabilu.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers - Sputnik Latvija
Šteinmeiers Tallinā kritizējis Baltijas valstu pozīciju attiecībā uz "Ziemeļu straumi 2"

Pērnā gada aprīlī Eiropas Komisijas viceprezidents enerģētiskās savienības lietās Marošs Ševčovičs izteicās, ka "Ziemeļu straumes 2" izbūves gadījumā var būt apdraudēts ne tikai Krievijas gāzes pārvades maršruts uz ES cauri Ukrainai, bet arī maršruts "Jamal", kas ved cauri arī Polijai.

"Ziemeļu straume 2", kuras ekspluatācijas sākums ieplānots 2019. gadā, ir īsākais Jamalas gāzes piegādes ceļš uz Eiropas ziemeļrietumu reģioniem — tas ir par 1885 km īsāks nekā tranzīta maršruts cauri Ukrainai.

"Gazprom" bieži uzsver, ka gāzes transporta maršruts cauri Ukrainai ir nedrošs, ņemot vērā partneru saistību neizpildes risku tranzīta darbā sakarā ar iespējamo gāzes atsūknēšanu no caurules vai pazemes glabātavu nepietiekamu uzpildi vajadzīgā spiediena nodrošināšanai maksimālās slodzes apstākļos ziemas periodā. Ukraina visus šos riskus noliedz, turklāt protestē pret alternatīvu "Gazprom" gāzes vadu parādīšanos tranzītam uz Eiropu.

Ziņu lente
0