Politika

Eirodeputāte: sankciju nodarītie zaudējumi uztrauc visus, izņemot Eiropas ierēdņus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamentā notika darba apspriede sakarā ar Krievijas sankciju ietekmi uz ekonomiku, kuras gaitā Eiropas ierēdņi un eksperti manāmi dalījās uzskatos – detaļas pastāstīja tikšanās dalībniece, Eiropas Parlamenta deputāte no Igaunijas Jana Toma.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Kā savā Facebook lapā uzrakstīja Toma, ar zinātnisko analīzi par sankciju sekām Eiropas ekonomikā ierēdņu priekšā uzstājās Austrijas Ekonomikas pētījumu institūta (WIFO) vecākais pētnieks Olivers Frics.

Saskaņā ar viņa ziņojumu, pēc Austrijas zinātnieku aprēķiniem, 2016. gadā sankcijas izmaksājušas Eiropai apmēram 0,2% no IKP. Pēc Eiropas Komisijas pārstāvju vērtējuma, šāds sankciju efekts ir "nenozīmīgs un kontrolējams".

Kapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
National Interest: Krievija gūs labumu ASV jauno sankciju rezultātā

Taču, Olivers Frics atzīmēja, ka esošie ekonomikas izaugsmes rādītāji vairākās Eiropas valstīs liecina par pretējo. Tāpat eksperts parādīja Eiropas eksporta statistiku uz Krieviju: no 2013. līdz 2016. gadam tas samazinājies gandrīz par 21%. un kaut arī šāda aina vērojama visiem Krievijas tirdzniecības partneriem, vislielākos zaudējumus tomēr cietušās valstis, kuras ieviesa sankcijas pret Maskavu. Absolūtos skaitļos visvairāk cietusi Vācija.

Eiropas Komisijas pārstāvju apgalvojumi, ka Eiropas fermeri spējuši atjaunot savas pozīcijas un atrast jaunus noieta tirgus pēc Krievijas ieviestā pārtikas embargo, tāpat nesastapa ekspertu atbalstu. Pēc dažādiem vērtējumiem, no sankcijām cietušo Francijas uzņēmumu izpēte parādīja, ka tie tā arī nespēja atgūties no trieciena. Eiropas biznesa pārstāvji uzsvēra, ka sankciju politika ietekmējusi arī tās ekonomikas nozares, kuras sankcijas tiešā veidā neskāra – ir sabojājies darījumu klimats.

"Jebkurā gadījumā, notikušās apspriedes ietvaros kļuva skaidrs, ka Eiropas sankciju un Krievijas atbildes sankciju zaudējumi ir grūti novērtējami, taču arī esošie skaitļi satrauc iztēli (visiem, izņemot Eiropas ierēdņus). Taču Eiropas bizness vēlas strādāt Krievijā, tomēr savstarpēju sankciju un jauno ASV ierobežojumu nosacījumos skatās nākotnē drīzāk ar pesimismu," — noslēgumā teica Jana Toma.

Krievijas un Rietumu attiecības pasliktinājās Krimā un Ukrainā izveidojušās situācijas dēļ. 2014. gada jūlijā Eiropas Savienība un ASV ieviesa ierobežojošus pasākumus pret veselām Krievijas ekonomikas nozarēm. Rezultātā Krievija ierobežoja pārtikas produktu importu no valstīm, kas iniciējušas pret to vērstās sankcijas.

Krievijas valdība jau vairakkārt informējusi, ka rietumvalstu iecere saistīt sankcijas ar Minskas protokolu īstenošanu ir absurda, jo Krievija nav iesaistīta Ukrainas konfliktā un Minskas protokolus uz to attiecināt nav iespējams.

Ziņu lente
0