Latvija ieņēmusi pirmo vietu pārtikas cenu pieauguma ziņā

© Sputnik / Александр КряжевPircēja veikalā
Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ieņēmusi pirmo vietu starp OECD dalībvalstīm Eiropā pārtikas produktu cenu pieauguma ziņā, apsteidzot tuvākos "konkurentus" – Igauniju, Poliju un Slovākiju.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Latvija kļuvusi par līderi pārtikas produktu cenu pieauguma ziņā starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Eiropas dalībvalstīm, vēsta rus.lsm.lv.

Organizācijas rīcībā esošie dati liecina, ka pārtikas produktu cenas Latvijā aug četras reizes ātrāk nekā vidēji organizācijā un sešas reizes ātrāk nekā eirozonā.

Gaļa - Sputnik Latvija
Uz cūcības robežas: kāpēc rodas gaļas deficīts, un kas notiks ar cenām

Šī gada jūlijā patēriņa cenu vidējais pieaugums organizācijā sasniedza 2% — par 0,1 procentpunktu vairāk nekā jūnijā. Organizācijas analītiķi uzskata, ka galvenais cenu pieauguma iemesls ir energoresursu cenu pieaugums — no 3% jūnijā līdz 3,7% jūlijā.

OECD informē, ka Latvijā gada laikā (no 2016. gada jūlija līdz 2017. gada jūlijam) pārtikas produktu cenas pieaugušas par 6,6% — tas ir maksimālais rādītājs Eiropā un trešais augstākais pasaulē.

Latviju apsteigusi tikai Turcija (10,1%) un Meksika (9,7%).

Latvijas Centrālā statistikas pārvalde jūlijā informēja, ka patēriņa produktu cenas valstī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi kritušās par 0,7%, taču tika fiksēts cūkgaļas, sviesta, kartupeļu, putna gaļas, cukura, miltu un graudaugu cenu pieaugums.

Saskaņā ar CSP datiem, gada izteiksmē inflācija sastādījusi 2,6%. Visvairāk augušas pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas — par 6,6%.

Ziņu lente
0