Demogrāfiskā krīze: cik maksā trešais bērns

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varas iestādēm kļuvis žēl maksāt ievērojamas summas par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu valstī, daudzbērnu ģimenēm vairs nebūs redzēt 100 eiro pabalstu par katru bērnu.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Nākošgad valsts grasās iztērēt 12 miljonus eiro demogrāfiskās situācijas uzlabošanas pasākumiem, paziņoja Finanšu ministrijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola, vēsta baltnews.lv ar atsauci uz aģentūru LETA.

Pagājušajā nedēļā tieši demogrāfijas jautājums neļāva valdības valdošās koalīcijas partneriem vienoties par budžetu uz 2018. gadu.

Родители с ребенком - Sputnik Latvija
Daugavpils bāreņiem palīdzēs atrast vecākus

Problēma bija tajā, ka Nacionālā apvienība pieprasīja novirzīt 85 miljonus eiro demogrāfijas problēmu risināšanai, ņemot vērā to, ka valdības budžeta rezerve, kura var tikt izmantota bez zaudējumu nodarīšanas ekonomikas stabilitātei (fiskālā telpa), sastāda vien 80 miljonus.

Tā, partijas pārstāvji uzstāja uz tā, lai, sākot ar 2018. gada 1. janvāri trešā un sekojošo bērnu pabalstu apjoms daudzbērnu ģimenēm sastādītu 100 eiro mēnesī. Deputāti apelēja uz to, ka valstī turpinās demogrāfiskā krīze, un, ja situācija netiks mainīta, tad pēc 10 gadiem dzimstība samazināsies par 40%, vēsta portāls vesti.lv.

Atbildot uz Nacionālās apvienības prasību, vicepremjers, ekonomikas ministrs un "Vienotības" partijas vadītājs Arvils Ašeradens atgādināja, ka valsts budžetā ir ieguldīti vien 80 miljoni visu ministriju vajadzībām, un tik vienai demogrāfijai iztērēt šo naudu vienkārši nav iespējams.

Par "budžeta" strīdu iznākumu valdošās koalīcijas locekļu vidū kļuva lēmums par papildus 12 miljonu eiro piešķiršanu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Kā atzīmēja Finanšu ministrijas vadītāja, tieši šie cipari tiks apspriesti valdības sēdē.

Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turpinās parakstu vākšana pret skolu reformu

Pēc Reiznieces-Ozolas vārdiem, 12 miljonu eiro summa tiks iztērēta trešā bērna pabalsta divkāršošanai, tādējādi, pabalsts palielināsies no 34,14 eiro līdz 65,86 eiro, izmaksas par ceturto bērnu arī tiks palielinātas no 50,07 eiro līdz 65,86 eiro.

"Tas kļūs par ievērojamu atbalstu ģimenēm un par signālu tam, ka ģimeņu programma tiek realizēta," paziņoja ministre.

Tāpat šādu lēmumu viņa nosauca par "saprātīgu" un "fiskāli atbildīgu", ņemot vērā to, ka šobrīd nedrīkst atbalstīt pasākumus, kuri paredzētu nodokļu un nodevu pārskatīšanu, jo valdība solījusi pilsoņiem nepaaugstināt nodokļus budžeta vajadzībām.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka budžetu ir jāizstrādā atbildīgi, neļaujoties priekšvēlēšanu populismam.    

Ziņu lente
0