Divas no trim Twitter publikācijām par NATO krievu valodā raksta "roboti"

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Twitter
Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stratcom pētnieki atklājuši, ka lielāko daļu Twitter publikāciju par NATO bataljoniem Baltijā raksta "roboti", taču pētījumā tika ņemti vērā arī automātiskie mediju profili.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Sociālajā tīklā Twitter 84% informācijas par NATO klātbūtni Latvijā krievu valodā veido "roboti", liecina NATO Stratēģiskās komunikācijas centra (Stratcom) pētījums Robotrolling 2017.

Centrā izpētīja publikācijas kopš 2017. gada 1. marta līdz 30. augustam.

Команда КВН Парапапарам во время выступления. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Puiši, ekstraverti mūsējos sit! Kāpēc KVN ir bīstamāks nekā KGB

"Visaktīvāk parādījās informācija krievu valodā par NATO Igaunijā, apmēram 87% no visa satura veidoja "roboti". Latvija ar 85% satura atrodas otrajā vietā, Lietuvā 81%, savukārt Polijā 80%," — teikts pētījumā. Katrs ceturtais profils angļu valodā arī izrādījies automātisks, turklāt ļoti aktīvs. Tieši tiem pieder 46% no visa satura.

Pētījumā tika izskatītas publikācijas, kurās tika pieminēta NATO un viena no četrām valstīm – Lietuva, Latvija, Igaunija vai Polija. Kopumā tika izpētīts 32 tūkstoši publikāciju, turklāt viena no trim bijusi uzrakstīta krievu valodā. Aktīvo lietotāju skaits sastādīja 11 600, turklāt katrs ceturtais raksta krievu valodā, citiem vārdiem sakot, krievvalodīgie profili izrādījušies divreiz aktīvāki par angliskajiem. 

Pētījuma autori uzsver, ka tik augsts "robotu" procentuālais skaits, kuri interesējas par NATO Baltijā, daļēji skaidrojams ar to, ka daudzi mediju profili automātiski publicē atsauces uz ziņām un ziņu virsrakstiem. Šie profili arī tika iekļauti pētījumā.

Stratcom speciālisti atzīmē, ka krievvalodīgais Twitter segments tiek sliktāk regulēts, nekā angliskais turklāt vairums publikāciju, ko rada "roboti", tas ir apolitisks spams.

Tādējādi, kā atzīmē pētījuma autori, demokratizējošā sociālo tīklu loma, tādu kā Twitter, ir stipri pārspīlēta, vismaz tajā, kas attiecas uz Krieviju. Jebkuram politikas pētniekam vai žurnālistam, kurš mēra aktivitātes vai intereses līmeni Twitter, ir jāņem vērā iesaistīto "robotu" skaits, citādi viņš labākajā gadījumā iegūs nekorektu statistiku.

Ziņu lente
0