Politika

Krievijas Valsts dome: mums nav vērts atbildēt Polijai par reparācijām

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasГосдума РФ
Госдума РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sestdien Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķi paziņoja, ka viņu valsts vēlas panākt kara reparācijas ne tikai no Vācijas, bet arī no Krievijas.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Pirmais Valsts Domes starptautisko lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Novikovs (KFKP) uzskata, ka Krievijas varas iestādēm nevajag sniegt oficiālus paziņojumus, atbildot uz Polijas valdošās partijas deputāta ideju, ka Krievijai esot jāizmaksā reparācijas, vēsta RIA Novosti.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Polija informē par tiesībām uz reparācijām no Krievijas par 1921. gada "Rīgas miera līgumu"

Sestdien Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķi paziņoja, ka viņu valsts vēlas panākt kara reparācijas ne tikai no Vācijas, bet arī no Krievijas. Pēc Polijas Saeimas PiS deputāta Jana Mosiņska teiktā, ko citē Polijas radio, prasība "apsēsties pie sarunu galda un parunāt par to, kā varētu veikt šīs kara reparācijas," esot taisnīga. Tieslietu ministra vietnieks Patriks Jakijs savukārt norādīja, ka Polija pēc 1945. gada "tērējusi triljoniem zlotu" valsts atjaunošanai pēc Otrā pasaules kara. Turklāt politiķi uzskata, ka Polijai ir tiesības pieprasīt kara reparācijas arī no Krievijas.

"Ja jūs runājat par Krievijas varas iestāžu oficiālajiem paziņojumiem, tad es nedomāju," — atbildēja Novikovs uz RIA Novosti jautājumu, vai Krievijai ir jāreaģē uz šādiem poļu politiķu izteicieniem.

"Pat ja viņiem ir finanšu grūtības, tad lai viņi risina šīs finanšu grūtības citādi. Poļu politiķi visu laiku meklē veidu, kā nokļūt uzmanības centrā valstī un ārpus tās robežām," — teica parlamentārietis.

Novikovs uzskata, ka tā vietā, lai atcerētos par 1921. gada notikumiem, poļu politiķiem labāk atcerēties par 1945. gada notikumiem.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija – Vācijai: mēs izglābām jūs no krieviem. Maksājiet

"Kad tieši pateicoties Padomju Savienībai, tās pozīcijai, tostarp, Potsdamas konferencē, par savstarpējām attiecībām ar sabiedrotajiem par pēckara pasaules ierīkošanu, Polija ieguva tās robežas, kuras tai ir šodien," — noslēgumā teica parlamentārietis.

Iepriekš Polijas premjerministre Beāte Šidlo paziņoja, ka Varšavai ir tiesības uz reparācijām no VFR, un viņa uzskata Otrā pasaules karā republikai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu par taisnības atjaunošanu.

Potsdamas konferences laikā 1945. gadā tika panākta vienošanās, saskaņā ar kuru Polija saņēma daļu no PSRS reparācijām, kas nāca no Vācijas austrumu zonas. Dažus gadus pēc tam PSRS un Polijas Tautas Republika (PTR) noslēdza vienošanos, ar kuru no 1954. gada tika pārtraukta reparāciju pieprasīšana no Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR).

Ziņu lente
0