Aptauja: trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju neplāno pārcelties

© Sputnik / Sergey MelkonovLidosta "Rīga". Foto no arhīva
Lidosta Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai 10% pārdomā pārcelšanos nākotnē: viņu starpā trešā daļa domā par dzīvi citā ES valstī, vairāk nekā ceturtdaļa plāno mainīt pilsētu, katrs desmitais vēlas doties uz laukiem, katrs divdesmitais plāno pārcelties uz Krieviju.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Tikai katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs nākotnē plāno mainīt dzīvesvietu, paliekot valstī vai atstājot to, raksta Skaties.lv.

Pēc TNS aģentūras veiktā pētījuma rezultātiem, no tiem 10%, kas plāno pārcelties, vairāk nekā ceturtdaļa (26%) vēlas mainīt pilsētu Latvijā. Trešdaļa potenciālo migrantu domā par pārcelšanos uz citu Eiropas Savienības valsti, 10% grib apmesties laukos, bet 5% — doties uz Krieviju.

Finansiālie aprēķini. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas uzņēmējus biedē migrācija

Saskaņā ar pētījumu 78% aptaujāto atbildējuši, ka negrasās pārcelties.

Pēc jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 170 tūkstošiem cilvēku jeb par 8%. Ilgtermiņa emigrācijas dēļ Latvija zaudējusi 113 tūkstošus cilvēku, vēl 57 tūkstoši cilvēku "pazaudēti", jo mirušo skaits pārsniedz jaundzimušo skaitu.

Dabiskā zuduma dēļ pērn iedzīvotāju skaits samazinājās par 6,6 tūkstošiem: Latvijā piedzima 22 tūkstoši, nomira — 28,6 tūkst.

Kopumā pēc Pasaules Bankas datiem, no 1991. gada — kopš neatkarības atjaunošanas — Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies no 2 650 000 līdz 1 960 000 2016. gadā jeb par 26%.

Ziņu lente
0