Valsts valodas centrs: ārvalstu studentiem ir jāprot latviešu valoda

© Foto : pixabayMeitene
Meitene - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat studentiem, kuri neplāno dzīvot Latvijā pēc studijām, ir jāprot latviešu valoda – VVC nav gatavs nākt pretim topošajiem stomatologiem.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Latvijas Veselības ministrija ierosinājusi mīkstināt valsts valodas prasmju prasības pret ārvalstu studentiem, vēsta BaltNews.lv. Runa ir par studentiem, kuri noslēdz studijas Stomatoloģijas fakultātē un neplāno palikt Latvijā.

Veselīas ministrija izstrādājusi arī grozījumus Ministru kabineta noteikumos ar mērķi mīkstināt valsts valodas prasmes prasības stomatoloģijas fakultāšu absolventiem.

Taču Valsts valodas centrs (VVC) par šo ierosinājumu ir sašutis. Iestādes pārstāve Sarmīte Pāvulēna asi kritizēja grozījumus intervijā Latvijas radio 1 programmā Labrīt:

"Izglītības eksports nevar būt par pamatu grozījumiem, ar kuriem atteiktos no prasības ārvalstu studentiem apliecināt valsts valodas prasmi vienā no augstākajiem līmeņiem," — viņa uzsvēra.

Abiturienti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas augstskolās pārāk zems abiturientu skaits

"Ja ārvalstu studenti nevēlas strādāt Latvijā, viņiem ir tiesības iegūt kvalifikāciju jebkurā Eiropas Savienības valstī tajā valodā, kuru viņi prot," — piebilda VVC pārstāve.

Galu galā grozījumi tomēr tika izskatīti Latvijas Ministru kabineta sēdē, taču lēmums netika pieņemts, un jautājuma  izskatīšana atlikta uz nenoteiktu laiku.

Šī gada aprīlī Saeimas deputāte no partijas "Vienotība" Ilze Viņķele pavēstīja, ka vietējo augstskolu konkurētspēju kavē Valodas likuma stingrās normas.

Viņa paskaidroja, ka valsts valodas likuma nepārprotamās prasības traucē piesaistīt akadēmisko personālu Latvijas augstskolās, lai palielinātu to konkurētspēju. Pats Nobela laureāts varētu klauvēt un neko nepanākt. Viņam teiktu: "Paldies, jauki, taču jums nav izziņas par C kategorijas līmeni," uzsvēra Viņķele.

Ziņu lente
0