Tur nogriežam, tur pieliekam: problēmu ar slimības lapām atrisinās citādi

© Sputnik / Maxim Bogodvid / Pāriet pie mediju bankasTermometrs un tabletes
Termometrs un tabletes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LM priekšlikums neapmaksāt pirmās trīs slimības dienas netika atbalstīts valdībā; iespējams, problēmu ar pārmaksām varētu atrisināt, izmantojot e-veselības sistēmu.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Valdība uzklausīja Labklājības ministrijas ziņojumu ar priekšlikumiem par izmaiņām slimības lapu izsniegšanas un apmaksas kārtībā, raksta db.lv.

Līdzekļu taupības nolūkā LM piedāvāja neapmaksāt darbiniekiem ne tikai pirmo slimības dienu (kā tas notiek tagad), bet pirmās trīs slimības dienas.

Latvijas iedzīvotājiem liks mazāk slimot - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem liks mazāk slimot, vai iet uz darbu slimiem

Tāpat Labklājības ministrijas ierosināja apmaksāt darbnespējas periodu no 4. līdz 11. dienai, ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās algas par 4. un 5. darbnespējas dienu un ne mazāk kā 80% — no 6. līdz 11. darbnespējas dienai.

Turklāt pati ministrija atzīst, ka darba ņēmējiem šī pieeja ir finansiāli neizdevīga, un var mudināt darbinieku doties uz darbu slimam.

Šo piedāvājumu negatīvi novērtēja pat esošais Labklājības ministrs Jānis Reirs. Viņaprāt, labākais risinājums būtu novirzīt naudu Veselības ministrijai e-veselības ieviešanai.

Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra, ka jāatrod instrumenti, lai ierobežotu slimības lapas, tāpēc nāksies meklēt citus risinājumus, un pieļāva, ka valdība neatgriezīsies pie LM priekšlikumiem.

Министр благосостояния Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Labklājības ministrija neatstās mēģinājumus likt pilsoņiem maksāt sociālās iemaksas

Slimības lapu problēmu nevar akli vērtēt tikai no finansiālās puses, sacīja veselības ministre Anda Čakša aģentūrai LETA.

Pēc viņas domām, situācijas atrisināšanai nepieciešama padziļināta analīze, nevar izlemt pēc principa " tur nogriežam, tur pieliekam un viss uzlabosies". Jāņem vērā virkne faktoru, tostarp, ka vidējā alga valsī ir palielinājusies, ka cilvēki kļūst vecāki un slimo vairāk, ilgāk strādā un ilgāk dzīvo — tas viss uzliek lielāku slogu sociālajai sistēmai un palielina slimības lapu skaitu.

Spriežot pēc Čakšas teiktā, daļa cilvēku Latvijā izmanto slimības lapas kā sociālu aizsargu, un ārstiem ir grūti atpazīt, vai slimība tiešām ir īsta. Ieviešot e-veselības sistēmu, uzskaite kļūs caurspīdīgāka un mazāk atkarīga no cilvēciskā faktora.    

Ziņu lente
0