Politika

Krievijas ĀM pieķēra Tallinu Krievijas žurnālistu diskriminācijā

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ĀM
Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija uzskata par kliedzošu gadījumu Igaunijas atteikumu akreditēt Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" korespondentu dalību ministru tikšanās Tallinā.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Krievijas ĀM bija nepatīkami pārsteigta par Igaunijas prezidentūras ES Padomē lēmumu bez jebkādiem iemesliem liegt Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" žurnālistiem atspoguļot neformālo ES ĀM vadītāju tikšanos Tallinā, teikts paziņojumā Krievijas ārpolitiskās institūcijas vietnē.

Tallina - Sputnik Latvija
Igaunija nepielaida Krievijas žurnālistus pie ES ministru tikšanās

28 Eiropas Savienības dalībvalstu ĀM vadītāju tikšanās notiks Tallinā 7.-8. septembrī. Akreditāciju lūguši trīs Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" korespondenti, un viņiem visiem tika secīgi atteikts bez iemeslu paskaidrošanas. Aģentūra pirmo reizi saskārās ar šādiem ierobežojumiem Eiropas Savienības ministriju līmeņa pasākumu atspoguļojumam.

Krievijas Ārlietu ministrijā atteikumu akreditēt aģentūras "Rossija segodņa" žurnālistus raksturoja kā vienas no lielākajām ziņu aģentūrām tīšu diskrimināciju. Tallinas darbības kārtējo reizi parādīja Igaunijas varas iestāžu liekulīgo paziņojumu vērtību par vārda brīvību un par piekļuvi informācijai, norāda Krievijas ĀM.

"Neatkarīgi no tā, vai šis ir Igaunijas prezidentūras patstāvīgs lēmums, vai vienošanās ar ES Briseli, Tallinas aizlieguma pasākumi jebkurā gadījumā grauj ES autoritāti," — teikts ziņojumā.

KF ĀM aicināja starptautiskās profila institūcijas pievērst īpašu uzmanību kliedzošam gadījumam un rīkoties, lai Krievijas žurnālistu tiesības nebūtu pārkāptas.

Russia Today - Sputnik Latvija
Par Krievijas mediju apspiešanu ASV samaksās "Amerikas balss"

Eiropas Žurnālistu federācijas (EŽF) ģenerālsekretārs Rikardo Gutjeress iepriekš nosodīja Igaunijas valdības rīcību, notiekošo par "nopietnu uzbrukumu mediju brīvībai".

EŽF un Starptautiskā žurnālistu federācija izvietoja paziņojumu sakarā ar šo gadījumu Eiropas Padomes tiešsaistes platformā, lai aizstāvētu žurnālistiku. Brīdinājums tiks izplatīts starp visu Eiropas Savienības valstu vēstniekiem — Eiropas Padomes locekļiem.

"Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Tūrbjorns Jāglands lūgs Igaunijas pārstāvjiem sniegt paskaidrojumus saistībā ar atteikšanos," — informējis Gutjeress RIA Novosti.

Žurnālistu federācija piešķīra Tallinas atteikumam Krievijas žurnālistu akreditēšanā otro mediju brīvības apdraudējuma līmeni.

Aģentūra Sputnik jau vairākkārt pakļauta likumīgās darbības ierobežojumiem no vietējo varas iestāžu puses Baltijas valstīs. Piemēram, 2016. gada 6. oktobrī Igaunijas Aizsardzības ministrija atteicās izsniegt Sputnik Igaunija akreditāciju dalībai preses konferencē, kurā piedalījās Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks un citas amatpersonas. 2016. gada marta beigās Sputnik Latvija saņēma oficiālu paziņojumu par resursa slēgšanu domēna zonā.lv. Domēna reģistrators vēstulē atsaucās uz Latvijas ĀM pieprasījumu un lēmumu pamatoja ar to, ka esot pārkāpts ES Padomes lēmums par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu. Šis lēmums portāla darbu netraucēja (tas atsāka darbu domēna zonā.com) un tikai palielināja apmeklētāju skaitu. 

Ziņu lente
0