Psiholoģe Svetlana Nefedkina: kā uzveikt rudens depresiju

CC0 / pixabay / Meitene ar lietussargu. Foto no arhīva
Meitene ar lietussargu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Psiholoģe Svetlana Nefedkina pastāstīja Sputnik Igaunija lasītājiem, kā pasargāt sevi no sezonālā nespēka, un atklāja dažus "rudens depresijas" profilakses paņēmienus.

RĪGA, 27.augusts — Sputnik. Bezrūpīgais vasaras laiks un atvaļinājums pagājuši, drīz sāksies rudens — ar katru dienu tas nāk arvien tuvāk un tuvāk. Šajā gadalaikā daži cilvēki zaudē gara možumu, jūt nespēku, un dažreiz pat ieslīkst "sezonas depresijā". Kāds var tikt ar šo kaiti patstāvīgi, kādam šajā jautājumā ir nepieciešama speciālistu palīdzība.

© Foto : Нади ИвановаPsiholoģe Svetlana Nefedkina
Психолог Светлана Нефедкина - Sputnik Latvija
Psiholoģe Svetlana Nefedkina

Psiholoģe Svetlana Nefedkina pastāstīja Sputnik Igaunija, ka par "rudens depresiju" sauc sezonālo nespēku, kas tieši saistīts ar dienas garuma samazināšanos, aukstuma iestāšanos, saules deficītu un drēgnu laiku.

Улица Риги - Sputnik Latvija
Psihologs iesaka, kā pārvarēt sezonālo nomāktību

Pēc viņas vārdiem, emocionālajiem traucējumiem ir arī psiholoģiskais aspekts — gada cikla noslēgšanās: cilvēki izdara secinājumus, kaut ko pārdomā savā dzīvē, taču dažreiz saprot, ka ne visu vēlamo un ieplānoto izdevies īstenot.

"Hronisks stress, nervu saspringums tāpat sekmē "rudens depresijas" rašanos. Daži cilvēki pamana garastāvokļa pasliktināšanos, skumjas, apātiju, vājumu, paaugstinātu satraukumu, tiekšanos pēc vientulības un nebeidzamu nogurumu," — saka Nefedkina.

Speciāliste atzīmē, ka var parādīties miega traucējumi, notiek apetītes izmaiņas vai sākas galvassāpes. Visi šie simptomi var uztraukt cilvēku diezgan ilgu laiku rudens periodā. Parasti nespēks pakāpeniski pazūd bez papildus palīdzības.

"Diemžēl, mēdz būt arī gadījumi, kad cilvēks sāk just kaut kādās situācijās bezizeju, runā par nāvi vai bezcerību. Šādos brīžos viņa sakari ar realitāti pazūd. Šādos gadījumos nepieciešama speciālista palīdzība," — teica psiholoģe.

Kā novērst "sezonālo depresiju"

Rudens skumju profilaksei Svetlana Nefedkina iesaka dažas vienkāršas, taču svarīgas lietas: ieskaujiet sevi ar košām un skaistām lietām, centieties izbēgt no pelēkajām krāsām drēbēs un interjerā. Katru dienu obligāti dodieties pastaigā, noejiet vismaz divus vai trīs kilometrus, un vēlams mainiet vietas, staigājiet pa dažādiem ceļiem, lai gūtu jaunus iespaidus.

Katru dienu nodarbojieties ar kaut ko noderīgu un patīkamu, piemēram, lasiet grāmatas, apmeklējiet masāžas seansu, sāciet pētīt kaut ko jaunu vai nodarboties ar jogu. Veltiet pietiekami daudz laika savām mīļākajām nodarbēm, sarunājieties ar patīkamiem cilvēkiem, piepildot savu dvēseli ar pozitīvām emocijām un, protams, neaizmirstiet pilnvērtīgu miegu. Svarīgi, lai jūsu organismam būtu pietiekami daudz vitamīnu un mikroelementu, tādēļ jums ir jālieto uzturā vairāk sezonas ogu, augļu un dārzeņu.

"Par lielisku profilaksi pret rudens skumjām kalpos arī regulāra fiziska slodze — jo vairāk kustamies, jo labāka ir pašsajūta," — stāsta psiholoģe.

Pēc viņas vārdiem, emocionālo traucējumu profilaksei derētu izmantot aromaterapiju, izvēloties ēteriskās eļļas ar apelsīna, mandarīna, greipfrūta, lavandas, gerānijas, melisas, rozes un pačūlijas smaržu. Rudens periodā var ieplānot nelielu remontu, pārveidot māju, atjaunot garderobi, nomainīt matu griezumu vai arī visu savu tēlu kopumā, piebilda Svetlana Nefedkina.

Ziņu lente
0