Lietuva nodevusi Ukrainai letālos ieročus

© Sputnik / Евгений БиятовКрупнокалиберный пулемет Владимирова танковый (КПВТ)
Крупнокалиберный пулемет Владимирова танковый (КПВТ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Aizsardzības ministrija informē par letālo ieroču saņemšanu no Lietuvas. Citas valstis ukraiņu lūgumu ignorējušas

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Kijeva ir gatava pieņemt no partneriem letālo bruņojumu, taču patlaban to piešķīrusi tikai Lietuva, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministra Stepana Poltoraka teikto.

"Mēs vērsāmies pie visām pasaules valstīm ar lūgumu piešķirt mums letālos ieročus. Palīdzību – letālos ieročus – sniedza tikai Lietuva. Mēs gaidām un esam gatavi saņemt letālos ieročus, taču šim nolūkam nepieciešams partneru, nevis mūsu lēmums. Mēs ceram uz atbalstu," – teica Poltoraks.

Pret ieroču piegādi Ukrainai iebildusi lielākā daļa politiķu Eiropā. Piemēram, bijušais Vācijas ārlietu ministrs, EDSO ekspriekšsēdētājs, Vācijas prezidents Franks Valters Štainmaiers paziņoja, ka ieroču piegādes Ukrainai ir ļoti riskantas, turklāt tas nav produktīvs krīzes risinājums.

Finanšu universitātes Politoloģijas departamenta docents Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina nostādījusi pasauli uz kodolkara sliekšņa

Krievija jau vairākkārt ir brīdinājusi par plāniem piegādāt ieročus Ukrainai, jo šis solis tikai novedīs pie konflikta eskalācijas Donbasā. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau vairākkārt norādījis, ka ieroču piegāde Ukrainai neveicinās krīzes noregulēšanu Donbasā un Minskas protokolu īstenošanu.

Lietuvas palīdzība

Lietuva atbalsta Ukrainas neatkarību un "cīņu par demokrātisku nākotni". Palīdzību Ukrainai no Lietuvas valdības puses pavada Krievijai naidīgi izteikumi.

2016. gadā Ukraina saņēma no Lietuvas 146 vienības letālo ieroču. Piemēram, Viļņa nodeva Kijevai 60 KPVT (lielkalibra, 14,5 mm kalibra tanku ložmetēji) un 86 DŠK (12,7 mm kalibra ložmetēji), ziņoja aģentūra "Ukrinform", atsaucoties uz datiem ANO datubāzē "Informācija par ieroču globālo tirdzniecību".

Karavīru sagatavošanas programmas ietvaros 2016. gadā uz Ukrainu devās vairāk nekā 200 instruktori no Lietuvas. To vidū bija sauszemes spēku un speciālo uzdevumu spēku, kā arī personāla apmācības instruktori.

2015. gadā instruktoru no Lietuvas apmācīja Ukrainas Nacionālo gvardi.

Ziņu lente
0