Nosaukta kompensācija Maxima veikala sabrukšanas laikā cietušajiem

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasTirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā
Tirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaksu apmērs būs atkarīgs no traumu smaguma, kas tiks noteikta atbilstoši Valsts tiesu medicīniskās ekspertīzes centra slēdzienam.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Maxima Latvija izmaksās gandrīz 900 tūkstošus eiro cilvēkiem, kuri cietuši lielveikala jumta sabrukšanas laikā Zolitūdē, informē kompānijas preses relīze.

Traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī. Tās rezultātā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji. 40 cilvēki tika ievainoti. Pēc ekspertu domām, traģiskā notikuma iemesls bija kļūdas jumta nesošo konstrukciju slodzes aprēķinā.

"Panāktā vienošanās paredz, ka katram, kuru Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs atzinis par smagi cietušu, tiktu izmaksāts atbalsts 75 000 EUR apjomā, cietušajiem, kuri guvuši vidēji smagas traumas no 20 000 — 35 000 EUR apmērā, savukārt viegli cietušajiem būs iespēja saņemt atbalstu 5 000 EUR apmērā," — teikts Maxima Latvija preses relīzē.

Fiziski cietušo personu traumu smaguma pakāpe noteikta, ņemot vērā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra slēdzienus Zolitūdes traģēdijas Krimināllietas ietvaros. Kompānija informēja, ka patlaban tiek parakstītas vienošanās ar vairākiem cietušajiem.

Cietušo advokāts Aldis Gobzems, acīmredzami neapmierināts ar to, ka aiz viņa muguras tiek noslēgta kāda vienošanās, paskaidroja savu viedokli lapā Facebook.

"Mana pozīcija Zolitūdes traģēdijas lietā ir ļoti vienkārša. Uzskatu, ka Maxima Latvija ir jākompensē, piemēram, likumiskie 6 procenti gadā. No notikuma brīža tie ir 24 procenti (kopā par četriem gadiem) kopš traģēdijas. Piemēram, šis ir tas skaitlis, ko Maxima Latvija nopelna uz cietušo, kam kompensācijas bija jāsaņem jau sen, rēķina. Mana pozīcija balstās arī argumentā, ka, piemēram, cilvēks ar sešās vietās lauztu mugurkaulu, ir uzskatāms par smagi cietušo, nevis personu ar vidējiem miesas bojājumiem. Mana pozīcija balstās arī argumentā, ka kompensācijas jāsaņem visiem cietušajiem, nevis tikai 35 cilvēkiem. Ja šie nav racionāli argumenti, tad, lūdzu, protams, atvainot.

Tirdzniecības tīkla Maxima logo - Sputnik Latvija
Kas atļauts Maximai, nav atļauts Rimi

Pērnā gada novembrī SIA Maxima Latvija un SIA Tineo vienojās ar cietušo pārstāvjiem par kompensāciju izmaksu 100 tūkstošu eiro apmērā.

Prokuratūra atzinusi, ka cietuši 263 cilvēki. Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos, kopējais pieteiktās kompensācijas apjoms sastāda 155 miljonus eiro. Lietā piesaistīti 144 liecinieki un 10 eksperti. Apsūdzības izvirzītas deviņām personām. Lieta tika nodota Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesai 2015. gada 9. oktobrī.

Ziņu lente
0