Eskadras kuģa "Džons Makeins" sadursmē ar tirdzniecības kuģi kiberuzbrukums nav vainojams

© REUTERS / Ahmad MasoodEskadras kuģis "Džons Makeins"
Eskadras kuģis Džons Makeins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
21. augusta rītā Malakas šaurumā sadūrās ASV eskadras kuģis "Džons Makeins" un naftas tankeris "Alnic MC".

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. ASV JKS struktūras, kas izmeklē incidentu ar raķešu eskadras kuģi "Džons Makeins" Malakas šaurumā, nav atradušas pierādījumus tam, ka kuģis būtu pakļauts kiberuzbrukumam, vēsta RIA Novosti.

"Patlaban nav nekādu kiberiejaukšanās vai sabotāžas pazīmju, taču izmeklēšanā tiks izskatītas visas iespējamās versijas," — ASV jūras kara operāciju komandieris Džons Ričardsons raksta savā lapā Twitter.

ASV JMS raķešu kuģis Džons Makeins - Sputnik Latvija
Amerikāņu raķešu kuģis sadūries ar tirdzniecības kuģi

21. augusta rītā Malakas šaurumā (netālu no Malaizijas krastiem) sadūrās ASV eskadras kuģis "Džons Makeins" un naftas tankeris "Alnic MC". Sadursme notika laikā, kad kuģis devās uz Singapūras ostu. Pēc sadursmes pazuduši desmit jūrnieki, vēl pieci guvuši ievainojumus. Kuģa "Alnic MC" ekipāža nav cietusi.

ASV JKS 7. flotes komandieri ziņoja, ka eskadras kuģis guvis nopietnus korpusa bojājumus.

"Būtisku korpusa bojājumu rezultātā applūdušas tuvākās telpas, tostarp kajīte, mašīntelpa un sakaru telpa," — teikts 7. flotes paziņojumā.

Pēc avārijas eskadras kuģis ieradās Čangas ostā Singapūrā. Sadursmes rajonā turpinās glābšanas operācija, kurā piedalās Singapūras kara flote un krasta apsardze, helikopteri un konvertoplāni no ASV JKS desanta kuģa "Amerika", kā arī divi Indonēzijas flotes kuģi, Malaizijas Karaliskie jūras spēki un valsts jūras policija.

Amerikāņu eskadras kuģis USS Fitzgerald pēc sadursmes ar konteineru kuģi - Sputnik Latvija
Pie Japānas krastiem ASV Jūras spēku eskadras kuģis ietriecās konteineru kuģī

Malaizijas Jūras kontroles pārvaldes (MMEA) ģenerāldirektors Abu Bakars pastāstīja, ka glābēji vēl nav atraduši nekādas pazudušo jūrnieku pēdas.

Tas ir jau otrs incidents šovasar, kurā iesaistīti ASV kara kuģi. Jūnijā eskadras kuģis "Fitzgerald" pie Japānas krastiem sadūrās ar konteineru kuģi no Filipīnām. Kuģis guva bojājumu un tika daļēji applūdināts, gāja bojā septiņi jūrnieki. Izmeklēšanas rezultātā tika atvaļināts kuģa komandieris un divi vecākie virsnieki.

Admirālis Džons Ričardsons šajos incidentos saskatījis tendenci un devis pavēli uz laiku apturēt jūras kara operācijas.

"Šī rendence prasa apņēmīgas darbības, tāpēc esmu devis pavēli apturēt operācijas visās mūsu flotēs visā pasaulē," — paziņoja admirālis.

Ziņu lente
0