Politika

Mediji: Lielbritānija vēlas "caurspīdīgu" robežu ar Īriju pēc Brexit

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Лондон
Города мира. Лондон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu valdības amatpersonas paziņoja, ka pēc Brexit ES uzņemšoties juridisko atbildību par jebkuru stingru robežu.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Lielbritānija neplāno pēc Brexit atgriezties pie stingrām robežām ar Īriju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu Telegraph.

Jau ziņots, ka, iespējams, tuvāko desmit dienu laikā Lielbritānijas Ministru kabinets publiskos Breхit dokumentus, kas attiecas uz robežas ar Īriju plānu, muitas savienību, kā arī zvejniecības nozari un lauksaimniecību.

Lielbritānijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielbritānija netiks uzskatīta par ES vienošanās pusi Brexit pārejas perioda laikā

Valdība apgalvo, ka vēlas izvairīties no "jebkādas fiziskas robežas infrastruktūras starp Īriju un Ziemeļīriju jauno muitas vienošanās ar ES ietvaros. Britu valdības amatpersonas paziņoja laikrakstam, ka pēc Brexit ES uzņemšoties juridisko atbildību par jebkuru stingru robežu. Viņi piebilda, ka Lielbritānija centīsies izrādīt zināmu elastību šajā jautājumā.

Attiecīgajā dokumentā valdība noraidīs priekšlikumus saskaņā ar kuriem muitas robeža tikšot pārnesta uz Īrijas jūru, jo šī ideja nav "konstitucionāli vai ekonomiski dzīvotspējīga".

Pēc izdevuma datiem, ministri vēlas "caurspīdīgu" robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, atbrīvojot no jebkādām pārbaudēm mazos tirgotājus, kuri pārstāv vairāk nekā 80% pārrobežu tirdzniecības. Lielākas tirdzniecības kompānijas pievienosies jaunajiem līgumiem par "uzticamiem uzņēmumiem". Tas nozīmēs, ka reģistrēto uzņēmumu transportlīdzekļi varēs šķērsot robežu ar elektroniskām pārbaudēm. Lielbritānijas valdība paziņos, ka pārbaudes uz robežas var tikt veiktas, izmantojot "vieglā pieskāriena" tehnoloģiju, bet Īrijas valdībā raizējas par to, ka šāda pieeja varētu izrādīties neiespējama. Dokumentā tiks iekļauta saistība pilnībā ievērot arī Lielās Piektdienas vienošanos.

1998. gada Belfāstas vienošanās (Lielās Piektdienas vienošanās) izbeidza asiņaino cīņu starp nacionālistiski noskaņotajiem katoļiem, kuri vēlējās panākt Īrijas neatkarību, un unionistiem –protestantiem, kuri cīnās par Ziemeļīrijas saglabāšanu Apvienotās Karalistes sastāvā. Vairākus gadu desmitus ilgajā konfliktā bojā gājuši vairāk nekā 3,5 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0