Politika

Jānis Jurkāns: būt Latvijas vēstniekam Krievijā – strādāt ienaidnieka aizmugurē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parasti diplomāts tiek iecelts ar mērķi uzlabot valstu attiecības, taču jaunais Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš uzturēs ienaidnieka tēlu, uzskata Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Māris Riekstiņš, jaunais Latvijas vēstnieks Krievijā, negrozīs Latvijas un Krievijas attiecības, uzskata Latvijas pirmais ārlietu ministrs pēc neatkarības atjaunošanas Jānis Jurkāns. Savu viedokli viņš pauda radio Baltkom ēterā.

Pagājušonedēļ par jauno Latvijas vēstnieku Krievijā tika iecelts Latvjias Ārlietu ministrijas ģenerālais inspektors, Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO, bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jurkāns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas ĀM vadītājs uzskata, ka Dievs ir aizgājis prom no viņa valsts

Pēc Jurkāna domām, būt vēstniekam Krievijā ir visgrūtākais amats Latvijā, jo tas nozīmē uzturēšanos ienaidnieka aizmugurē. Parasti diplomāts tiek iecelts ar mērķi uzlabot valstu attiecības, taču jaunais Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš uzturēs ienaidnieka tēlu. Un tas nepieciešams, lai uzturētu lielos aizsardzības izdevumus.

"No savām diplomātiskajām iemaņām viņš varēs izmantot tikai melus par labu savai valstij. Ministrs, piemēram, teiks, ka Krievija ir agresors un sākusi karu Gruzijā… Lai arī Riekstiņš noteikti ir lasījis Eiropas Komisijas slēdzienu par to, ka tā nav, ka karu sāka Saakašvili, viņam būs jāmelo, jo viņam jāatbalsta meli, kas nāks no Latvijas valdošajām aprindām," — uzskata Jānis Jurkāns.

Māra Riekstiņa personīgajam viedoklim nebūs nekādas nozīmes, kamēr viņš ir vēstnieks. Pēc Jurkāna vārdiem, Riekstiņš varētu veikt labu darbu jebkurā valstī, tikai ne Krievijā.

"Viņš pārstāv valsti. Un viņam būs ļoti smagi. Aizies uz kādu pieņemšanu vai satiks Kobzonu un melos viņam, par kādiem grēkiem viņš ir persona non grata. Tas ir sarežģīts un nepatīkams darbs talantīgam diplomātam. Riekstiņš varētu veikt labu darbu jebkurā valstī, tikai ne Krievijā," — atzīmēja Jurkāns.

Ziņu lente
0