Politika

Irāna piedraudējusi atteikties no kodolprogrammas līguma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas prezidents paziņojis, ka valsts varētu atkāpties no kodolprogrammas līguma, ja ASV turpinās paplašināt sankcijas.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Irānas prezidents Hasans Rouhani paziņojis, ka valsts varētu dažu stundu laikā atteikties no kodolprogrammas līguma, ja ASV turpinās paplašināt sankcijas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru France Press.

"Neveiksmīgā sankciju un apturēšanas pieredze lika viņu iepriekšējām administrācijām sēsties pie pārrunu galda. Ja viņi vēlas atgriezties pie šīm metodēm, īsā laikā — nevis mēnešu vai nedēļu, bet gan dienu un stundu mērogā — mēs atgriezīsimies pie mūsu iepriekšējās situācijas," — Rouhani teikto citē France Press.

Irānas prezidents pauda viedokli, ka ASV vadītājs Donalds Tramps "nav labs partneris".

"Pēdējo mēnešu laikā pasaule ir pieredzējusi, ka ASV līdztekus to pastāvīgajiem un atkārtotajiem solījumu pārkāpumiem jautājumā par kopīgo visaptverošo darbības plānu ir ignorējušas virkni globālu vienošanos un parādījušas saviem sabiedrotajiem, ka ASV nav ne labs partneris, ne arī uzticama puse pārrunās," — uzsvēra Rouhani.

ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV pārmet Krievijai INF līguma pārkāpšanu

2015. gada 14. jūlijā Irāna un seši starptautiskie vidutāji panāca vēsturisko vienošanos par Irānas atomtehnoloģiju ilggadējās problēmas noregulēšanu. Tika pieņemts kopīgs visaptverošs darbības plāns, kura izpildes rezultātā tiktu atceltas pret Irānu ieviestās ekonomiskās un finansiālās sankcijas, ko noteica ANO DP, ASV un ES. Plāns stājās spēkā 2016. gada 16. janvārī.

Iepriekš ASV iekļāva 18 organizācijas un fiziskās personas Irānas raķešu programmas sankciju sarakstā. Pie tam iepriekš Savienotās Valstis apstiprināja, ka Irāna, pēc to domām, ievēro kodolprogrammas visaptverošā darbības plāna noteikumus.

Teherāna nosodīja Vašingtonas sankcijas un informēja, ka tiks ieviesti atbildes ierobežojumi pret ASV pilsoņiem un kompānijām.

Vakar Irānas parlaments apstiprināja likumprojektu par 520 miljonu dolāru piešķiršanu valsts raķešu programmas izstrādei, atbildot uz sankcijām.

Ziņu lente
0