EP deputāte: NATO sašķeļ Eiropas Savienību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas, ko pret Krieviju ieviesušas ASV bez vienošanās ar partneriem Eiropā, nopietni apdraud Rietumu vienotību, uzskata EP deputāte Jana Toma no Igaunijas.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Sankcijas, ko pret Krieviju ieviesušas ASV bez vienošanās ar partneriem Eiropā, nopietni apdraud Rietumu vienotību, EP deputāte Jana Toma pauda telekanāla "Rossija 1" ēterā pārraidē "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu", informē Sputnik Igaunija.

Eiropas Parlamenta deputāte no Igaunijas Jana Toma - Sputnik Latvija
Jana Toma nodēvējusi Igaunijas ārlietu ministru par muļķi

Toma norādīja: Baraka Obamas administrācija par galveno prioritāti uzskatīja Rietumu vienotību, taču Trampa administrācijas viedoklis ir atšķirīgs. Sankcijas, ko viņš ieviesis pret Krieviju, neapspriežoties ar ES, "spēcīgi iedevušas pa galvu", tostarp arī Briselei, paudusi politiķe.

Toma uzsvēra, ka ES un NATO starpā vienmēr bijusi vērojama pretestība — Ziemeļatlantijas alianse zināmā mērā sašķel Eiropu. "Eiropas vienotība un NATO vienotība nebūt nav sinonīmi," — uzskata politiķe un kā piemēru minēja Turciju — aktīvu NATO dalībvalsti, kas faktiski sagrābusi ES ķīlniekos — Eiropa maksā turkiem par to, ka tās teritorijā netiek ielaisti bēgļi.

Spocīgi draudi

Atgādināsim, ka Toma arī iepriekš nav slēpusi savu kritisko attieksmi pret Igaunijas militarizāciju, militārā budžeta palielināšanu un NATO spēku dislokāciju valsts teritorijā. Viņa atbalsta ES vienotās armijas izveidi, turklāt kritizē Igauniju un NATO valstis par histēriju, kas vērsta pret krieviju. Viņa pauž uzskatu, ka vairākas valstis, kuru vidū ir arī Igaunija, uzsver, ka tās ir ekspertes Krievijas nesto "draudu" jautājumā. Pēc viņas domām, šīm valstīm vajadzīgi "sadomāti draudi, lai attaisnotu visus šos gadus kultivēto naratīvu.

Igaunijas uzņēmuma T-Tammer OÜ loģistikas speciālists Alans Hantsoms - Sputnik Latvija
Igaunis atlaists no darba par NATO kritizēšanu

Iepriekš Sputnik Igaunija informēja, ka maijā Igaunijas premjerministrs un Centriskās partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass bija spiests taisnoties par savu partijas biedru pausto NATO kritiku, piemēram, par ES deputātes Janas Tomas viedokli.

Pēc Ratasa domām, vienotās ES armijas izveide nav atbalstāma: "Nedomāju, ka Eiropai vajadzīga atsevišķa armija. Eiropas Savienībai un NATO nav vajadzības konkurēt militārajā sfērā." Gluži otrādi, pēc viņa domām, tieši sadarbība ar militāro aliansi uzlabos drošību ES. Turklāt lielākā daļa ES dalībvalstu ir NATO locekļi, un nav nekādas vajadzības veidot struktūru, kas dublētu alianses funkcijas, skaidroja Igaunijas premjers.

TĒMA: "NATO austrumu flangā" >>

Ziņu lente
0