Vāciešiem nepatīk ASV ideja glabāt Vācijā toksiskās ķimikālijas

CC BY 2.0 / U.S. Army Corps / Jennifer H. / AldridgeASV BS ķimikāliju noliktava Vācijā
ASV BS ķimikāliju noliktava Vācijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV plāno 27 reizes palielināt Vācijā uzglabāto toksisko ķimikāliju apjomu. Iedzīvotāji iebilst pret šo ieceri.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. ASV Bruņotie spēki nolēmuši izveidot Pfalcas reģiona dienvidu daļā lielāko noliktavu Eiropā toksisko ķimikāliju uzglabāšanai. Reģiona iedzīvotāji izveidojuši civilo iniciatīvu, kura pieprasa informāciju par to, kādas ķimikālijas tajā glabāsies. Vienlaikus noliktavas paplašināšana tiek apspriesta zemes parlamentā. Darbā iesaistītas arī federālās iestādes, vēsta Sputnik Lietuva.

Bīstamo vielu noliktava, kas izvietota starp Lingenfeldas un Germersheimas apdzīvotajām vietām, apgādā ASV bruņotos spēkus Eiropā ar tādām ķimikālijām kā degvielas piemaisījumi un pretapledošanas līdzekļi. Tagad noliktavas ietilpību, kas tiek izmantota kopš 2013. gada, plānots palielināt no 70 tonnām (pašlaik) līdz 1900 tonnām — 27 reizes.

Снаряды времен Второй мировой войны на дне Балтийского моря - Sputnik Latvija
Iprīts, luizīts un citi biedējošie Baltijas jūras noslēpumi

Iedzīvotāji ir satraukti par to, ka indīgās vielas varētu apdraudēt apkārtējo vidi un kritizē informācijas trūkumu no ASV puses.

ASV armija ziņo, ka noliktavā ik dienas ieradīsies aptuveni 200 kravas automašīnas. Mašīnas, kas pārvadā bīstamās vielas, izmanto federālo ceļu, taču dažkārt arī apvedceļus, kas ved cauri dzīvojamajiem rajoniem. Ja uz apvedceļa notiks avārija, vietējiem iedzīvotājiem draudošās briesmas būs grūti iedomāties.

Reinlandes-Pfalcas landtāga (federālās zemes — red.) deputāts Matiass Joa netic, ka pašreizējos apstākļos būs iespējams adekvāti reaģēt uz avāriju. Viņš apšauba, vai pēc noliktavas ietilpības palielināšanās ASV armijas ugunsdzēsības dienests, kā arī apkārtējo rajonu ugunsdzēsības dienesti, kuru štats netiek palielināts, varēs tikt galā bīstamā situācijā.

"Pat ja daudzas vielas pašas par sevi šķiet mazāk bīstamas, līdz šim nav zināms, kā tās reaģēs potenciāla kontakta gadījumā un pēc sajaukšanās bojājumu gadījumā," — atzīmēja rajona administrācijas celtniecības, apkārtējās vides un atkritumu pārstrādes nodaļas vadītājs Mihaels Gauli.

Jāpiebilst, ka Aizsardzības loģistikas aģentūra (Defense Logistics Agency, DLA) savā pieteikumā norādījusi "reprezentatīvās vielas" — tās, kas tiek izmantotas visbiežāk. Kritiķi uzskata, ka ASV BS vēlas saņemt atļauju un glabāt noliktavā visu iespējamo, norāda Sputnik Vācija.

Civilā iniciatīva kritizē arī apstākli, ka paplašinātajai noliktavai nav paredzēti ne tehniskās apkalpošanas, ne ārkārtas situācijas plāni. Pie tam glabātavas paplašināšanas projekts neatbilst lēmumam par avārijām ražotnēs. 

Ziņu lente
0