Spekulantu pelēkā roka: kāpēc Latvijā aug sviesta cenas

© Foto : pixabaySviests uz maizes. Foto no arhīva
Sviests uz maizes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažu mēnešu laikā sviesta cena visā pasaulē vairākkārt pieaugusi. Latvijas piensaimnieki nevar izskaidrot straujo cenu pieaugumu.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Sviesta cenu pieaugums, iespējams, saistīts ar biržas spekulantu darbībām, radio Baltkom ēterā pastāstīja Piensaimnieku centrālās savienības priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Sviesta cena Latvijā ir augstākā pēdējo 18 gadu laikā. Pirms pusgada 180 g sviesta varēja nopirkt par 80-90 eirocentiem, bet tagad lētāk par 1,30-1,50 eiro paciņu atrast neizdosies. Daži piegādātāji nosaka cenu, kas pārsniedz 2 eiro.

Vietne Dairy Reporter, kas veltīta pienrūpniecības ziņām, atzīmē, pa produktu cenas pasaulē aug jau trīs mēnešus. 2017. gada jūlijā tās bija par 52,2% augstākas nekā 2016. gada jūnijā. Pie tam sviesta cena aug vēl straujāk: no 900 ASV dolāriem par tonnu šī gada jūnijā līdz 6100 dolāriem par tonnu jūlijā.

Piena paviljons Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Piena produktu cenas Latvijā strauji pieaug

"Esam to apsprieduši ar spāņiem, itāļiem — kas īsti noticis? Atbildes līdz galam nav. Iespējams pat, ka tirgū darbojas kāda pelēka roka, varbūt spekulanti. Taču ļoti grūti saprast, kā šī cena veidojusies," — pastāstīja Šolks.

Pie tam viņš piebilda, ka pieaudzis arī piena tauku pieprasījums — ražotāji maina receptūru, bieži atsakoties no augu valsts izcelsmes taukiem. Ekperts pastāstīja, ka sviesta patēriņš pieaudzis Ķīnā, taču biržas cenu pieaugums pārspējis visas prognozes.

Neatkarīgā eksperte Jevgēņija Zaiceva uzskata, ka piena tauku deficīts Latvijas tirgū cita starpā saistīts arī ar izmaiņām govju barošanas sistēmā.

Vienlaikus sociālo tīklu lietotāji norāda, ka Lietuvā sviests ir gandrīz divreiz lētāks nekā Latvijā.

Ziņu lente
0