Lietuvai nav 10 tūkstošu eiro "okupācijas" zaudējumu novērtēšanai

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasViļņa. Foto no arhīva
Viļņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Genocīda un pretošanās pētījumu centrs nevar maksāt 810 eiro mēnesī vēsturniekam, kurš izvērtētu arhīva dokumentus un nosauktu precīzu "padomju okupācijas" nodarīto zaudējumu summu.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Lietuvas Genocīda un pretošanās pētījumu centra rīcībā nav 10 tūkstošu eiro, ko maksāt speciālistam par tā saucamās "padomju okupācijas" nodarīto zaudējumu aprēķinu, norādījusi centra vadītāja Terēze Birute Burauskaite, vēsta Sputnik Igaunija.

Burauskaite informējusi izdevumu "Lietuvos žinios", ka centrs nevar sameklēt speciālistu, kurš būtu gatavs aprēķināt "padomju okupācijas" nodarīto zaudējumu summu, jo šim amatam piedāvāta zema alga.

"Mēs nevaram maksāt tādu algu, ko saņem šajā jomā strādājošie latvieši. Nav cilvēka, kurš nodarbotos tikai ar to," — centra vadītājas teikto citēja aģentūra RIA Novosti.

Viņa norādīja, ka par informācijas meklēšanu arhīvos un dokumentu vērtēšanu speciālistam jāmaksā 810 eiro mēnesī. Patlaban šo darbu veic centra darbinieki, taču viņu iemaņas nav pietiekamas, apgalvo Burauskaite. Centrs cenšas sameklēt vēsturnieku, kurš šim darbam varētu veltīt aptuveni gadu. Tādas naudas organizācijai nav, taču par mazāku algu kandidāti nav ar mieru strādāt, viņa uzsvēra.

Бывшее здание посольство США в Латвии, сейчас филиал музея Оккупации - Sputnik Latvija
Okupācijas zaudējumu aprēķinu komisija pērn izlietojusi 35 000 eiro

2015. gada novembrī Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja sadarbības memorandu, kas paredz darbības koordināciju jautājumā par prasību izvirzīšanu Krievijai par "padomju okupācijas zaudējumu" kompensāciju.

2000. gadā Lietuvas valdības starpresoru komisija paziņoja, ka tā saucamās "padomju okupācijas" zaudējums sastādot 20 miljardus dolāru. Parlaments pieņēma likumu par zaudējumu kompensāciju, taču nekādi pasākumi netika īstenoti. 2012. gadā tika izveidota speciāla komisija, kuras pienākums bija sagatavot darbības plānu zaudējumu kompensēšanai. Tās priekšsēdētāja postenī tika iecelta Terēze Birute Burauskaite.

Igaunijā ar parlamenta lēmumu tika izveidota komisija "okupācijas represīvās politikas izmeklēšanai", taču Igaunija nav nosaukusi precīzu zaudējumu summu.

Latvijā komisija "padomju okupācijas" zaudējumu aprēķinam tika izveidota pirms 12 gadiem un saņēma finansējumu no valsts budžeta. Sakotnēji Latvijas valdība vērtēja, ka padomju varas gados nodarītais "zaudējums" sasniedz 185 miljardus eiro, taču vēlāk komisija palielināja summu līdz 300 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0