Polija gatava uzņemt bēgļus no Eiropas, taču ne no Tuvajiem Austrumiem

© REUTERS / Leonhard FoegerBēgļi Eiropā. Foto no arhīva
Bēgļi Eiropā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paziņojis, ka Polija nevēlas piedalīties ES bēgļu izmitināšanas programmā no Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Polija ir gatava uzņemt migrantus no Austrumeiropas valstīm, taču atsakās piedalīties ES programmā, kas paredz migrantu izmitināšanu no Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, informē RIA Novosti

"Polija ir atvērta migrācijai. Piemēram, pērn mēs izsniedzām 1 267 000 vīzas Ukrainas iedzīvotājiem. Puse no tām paredzēja darba atļauju. Tātad Polijā dzīvo vairāk nekā 1 miljons Ukrainas iedzīvotāju, jo viņi strādā Polijā. Šī gada pirmajā pusgadā mēs esam izsnieguši vairāk nekā 750 tūkstošus vīzu Ukrainas iedzīvotājiem. Tātad mēs esam atklāti migrācijai. Tāpat mēs esam gatavi migrācijai ne tikai no Ukrainas, bet arī no Batkrievijas un citām valstīm," — viņš teica.

Pie tam Vaščikovskis paziņojis, ka Polija nevēlas piedalīties ES bēgļu izmitināšanas programmā no Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm.

"Taču mēs nevēlamies piedalīties no Tuvo Austrumu valstīm un Āfrikas atbraukušo migrantu obligātajā izmitināšanas procesā. Mēs nevēlamies pildīt 2015. gada septembrī pieņemto ES lēmumu. Pirmkārt, mēs uzskatām, ka lēmums pieņemts nelikumīgi, jo tas neatbilst Eiropas līgumiem. Mēs uzskatām, ka šis lēmums bija nepareizs, jo mēs nevēlamies izstrādāt pastāvīgu mehānismu Tuvo Austrumu un Āfrikas migrantu pastāvīgai izmitināšanai," — viņš uzsvēra.

Politiķis pauda viedokli, ka valstīm pašām vajadzētu noteikt migrācijas politiku.

Беженцы в Поликастро в 20 км от границы между Грецией и Македонией - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vainīgi krievi. "Jaunā Eiropa" atsakās no austrumu migrantiem

"Migrācijas procesu jānosaka valsts politikai. Tas ir atkarīgs no darba tirgus un demogrāfiskās situācijas. Ja valstij vajadzīgi migranti darbspēka trūkuma dēļ, tā atver darba tirgu. Vai gadījumā, ja radusies demogrāfijas problēma. Piemēram, daudzas Eiropas valstis noveco. Valstu iedzīvotāji noveco. Tāpēc tām jābūt atvērtām jauniem cilvēkiem no citām valstīm, un tās atveras. Tā ir politika, ko nosaka konkrētās valsts valdība. Un Polijas valdība regulē migrācijas politiku saskaņā ar šiem faktoriem, tas ir, ar demogrāfiju un darba tirgu," — teica Vaščikovskis.

Polija ir atteikusies uzņemt bēgļus ES programmas ietvaros. Valsts premjerministre Beāte Šidlo paziņoja, ka tas ir Polijas valdības oficiālais viedoklis. Polijas varasiestādes vairākkārt informējušas, ka iebilst pret bēgļu piespiedu pārvietošanu, taču ir gatavas sniegt palīdzību migrantiem, ja tie brīvprātīgi izteiks vēlmi dzīvot valsts teritorijā.

Jūnijā Eiropas Komisija pieņēma lēmumu uzsākt procedūru, kura rezultātā, iespējams, tiks pieņemtas sankcijas pret Čehiju, Poliju un Ungāriju sakarā ar šo valstu pārkāpumiem jautājumā par Itālijā un Grieķijā nonākušo bēgļu izmitināšanu ES teritorijā. 

Ziņu lente
0