Šodien – Pasaules diena pret cilvēku tirdzniecību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti lēš, ka cilvēku tirdzniecība gadā ienes vairāk nekā 150 miljardus ASV dolāru. Divas trešdaļas šīs summas ienes seksuālā ekspluatācija.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu, kas pieņemts 2013. gada 18. decembrī, šodien tiek atzīmēta Pasaules diena pret cilvēku tirdzniecību, vēsta Sputnik Lietuva.  

Datums un termins

Šī diena nav izraudzīta nejauši, jo 2010. gada 30. jūlijā ANO Ģenerālā asambleja vienbalsīgi pieņēma darbības plānu cilvēku tirdzniecības apkarošanai.

Saskaņā ar šo dokumentu jau 171 pasaules valsts ir apvienojusies, lai novērstu un apkarotu cilvēku tirdzniecību.

Pie tam viena no Globālā plāna galvenajām tēzēm ir ANO mērķa fonda izvēle brīvprātīgām iemaksām par labu cilvēku tirdzniecības upuriem, it īpaši sievietēm un bērniem.

Dokuments norāda, ka termins "cilvēku tirdzniecība" apzīmē "cilvēku vardarbīgu vervēšanu, pārvadāšanu, nodošanu, slēpšanu vai saņemšanu ar viņu tālākas ekspluatācijas mērķi", kas ietver ne tikai piespiedu darbu un prostitūciju, bet arī "verdzībai līdzīgas paražas, kā arī jebkuru pakļautu stāvokli un orgānu izņemšanu".

Statistikas dati

Starptautiskā Darba organizācija (SDO) vērtē, ka ar verga darbu visā pasaulē spiesti nodarboties 21 miljons cilvēku.

Viņu vidū ir 11,4 miljoni (55%) sieviešu, kuru starpā lielākā daļa (98%) tiek izmantotas seksuālā verdzībā. Paverdzināto strādnieku vidū ir 26% bērnu, turklāt pie tam katrs piektais viņu vidū pakļauts seksuālai ekspluatācijai.

Bērni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Alepo iedzīvotāji stāsta, kā kaujinieki pārdevuši ievainotos cilvēkus orgānu tirdzniecībai

Eksperti lēš, ka cilvēku tirdzniecība gadā ienes vairāk nekā 150 miljardus ASV dolāru. Divas trešdaļas šīs summas ienes seksuālā ekspluatācija.

Pirms dažiem gadiem ASV Valsts departaments publicēja cilvēku tirdzniecības monitoringu, kurā norādīts, ka arī viena no Baltijas valstīm — Lietuva — ir "lēta darba spēka tirdzniecības, sieviešu tirdzniecības (seksuālā izmantošana) centrs, kurā vervē, pārvadā, nodod un slēpj upurus," vēsta portāls "Obzor".

Lietuva ir nokļuvusi starp tādām valstīm, kā Libērija, Laosa, Gruzija un Gana, kurās cilvēku tirdzniecības apkarošanai netiek veltīta pienācīga uzmanība.

Bīstoties, ka šī informācija varētu kaitēt Lietuvas imidžam, kura tolaik ieņēma ES prezidenta vietu, atskaite netika publicēta valstī.

Lietuvas nevalstiskās organizācijas uzskata, ka 40% cilvēku tirdzniecības upuru ir meitenes un sievietes, kuras spiestas nodarboties ar prostitūciju valsts teritorijā. Lietuviešu meitenes tiek pārdotas seksuālā verdzībā Vācijā, Īrijā, Nīderlandē, Spānijā, Zviedrijā un Lielbritānijā.

Ziņu lente
0