Viedoklis

Igaunijas un ASV draudzība. Amerika "apskauj" aizvien ciešāk

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasNATO mācības Saber Strike 2016 Igaunijā
NATO mācības Saber Strike 2016 Igaunijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV "draudzīgajos" apskāvienos Igaunija vēl nav zaudējusi elpu, taču acīmredzami aizelsusies. Amerikāņi ātri iekārtojas – papildu karavīri, galvenie militārie objekti viņu kontrolē. Un te nu vēl speciālo uzdevumu vienība, kas seko Igaunijas pilsoņiem.

Laiks dziedāt un līksmot! ASV vēstnieks Igaunijā, Džeimss Melvila kungs paziņoja, ka Baltijas valstu politiķu lūgšanas ir uzklausītas — visās Baltijas valstīs ieradīsies amerikāņu karavīru rotas, kas šeit uzturēsies Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi 2017" laikā.

Nekā dīvaina — amerikāņu bāzes un kareivji rodas un izplatās visā pasaulē gluži kā vēzis, raksta radio Sputnik autors Vladimirs Barsegjans. Tādas nu ir kara un nāves metastāzes. Necentieties man iegalvot, ka tas notiek miera saglabāšanas labad: kareivji, gluži kā blaktis, parādās tur, kur viss nav kārtībā. Tā ir kara pazīme.

Militārais politologs Aleksandrs Perendžijevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: diezin vai NATO apmaksās Grībauskaites vēlēšanos

Pārsteidz amerikāņu vēstnieka apgalvojums: "Svētdien Igaunijā ar vizīti ieradīsies viceprezidents Maiks Penss, lai uzsvērtu mūsu stabilās, pastāvīgi paplašinātās attiecības. Kopš Igaunijas neatkarības atjaunošanas un ASV vēstniecības atklāšanas Kentmanni ielā Amerika un Igaunija ir kopā strādājušas abu valstu labklājības un drošības celšanas vārdā." Par kādu labklājību ir runa? Vai patiešām ASV būtu ieguldījušas Igaunijā investīcijas, kas būtu stimulējušas zinātni un rūpniecību Igaunijā? Uzcēlušas skolas, universitātes un slimnīcas? Ko viņi ir atnesuši šai zemei, izņemot bruņojumu un karavīrus?

Jā, šķiet, zināmas investīcijas ir jāpiemin. Igaunijas valdība ir parakstījusi vienošanos, kas ļauj ASV bruņotajiem spēkiem pēc saviem ieskatiem izmantot Igaunijas aizsardzības spēku objektus. To starpā ir svarīgākie objekti — aviobāze Emari un centrālais poligons Tapā. Turpmāk objektu sarakstu iespējams papildināt — tas atkarīgs tikai no amerikāņu vēlmēm un vajadzībām. Līgums ieguvis nosaukumu "Vienošanās par investīcijām". Vienošanās paredz, ka amerikāņu karavīriem ir tiesības būvēt un uzlabot militāros objektus sava personāla izmitināšanai, apmācībai, tehnikas apkalpošanai, vienību formēšanai un izvēršanai, kā arī citiem pasākumiem. Lūk, kādas investīcijas. Protams, nauda tiks ieguldīta amerikāņu kareivju un amerikāņu tehnikas komfortablai dislokācijai Igaunijā.

Военное кладбище в Эмари - Sputnik Latvija
Padomju lidotāju kapi līdzās NATO aerodromam

Tagad pāriesim pie drošības, ko savā runā pieminēja ASV vēstnieks. Nesen Igaunijā izcēlās skandāls: kādas avīzes žurnālisti noskaidroja, ka ASV vēstniecība izveidojusi slepenu vienību. Tā jau vairākus gadus seko apkaimē esošajiem cilvēkiem, un tas it kā notiekot ar mērķi aizsargāt diplomātisko pārstāvniecību. Vienība apkopo cilvēku personas datus, un tos, kuru uzvedība šķiet aizdomīga, iekļauj potenciālo teroristu datu bāzē.

Šī informācija radīja sensāciju. Žurnālisti sāka prašņāt, kā tas iespējams, ka pašā valsts sirdī darbojas slepena citas valsts vienība, kas vāc informāciju par valsts pilsoņiem un nosaka to potenciālās bīstamības pakāpi. Pikantākais ir tas, ka visas Igaunijas kompetentās iestādes bija informētas par slepenās nodalas darbību un pat sūtīja tajā strādāt savus bijušos darbiniekus. Piemēram, vienības vadītāja amatu ieņēma Polijas un robežsardzes departamenta Iekšējās kontroles nodaļas bijušais darbinieks Maidu Puldma.

Tikai divi fakti, taču visai daiļrunīgi. Diezin vai būtu vērts vēl kaut ko piebilst. 

Ziņu lente
0