Padomju laiku mājas sastāda galveno Rīgas dzīvojamo namu fondu

© Sputnik / Sergey MelkonovPļavnieki
Pļavnieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hruščova laiku mājas, Brežņeva laika mājas, paneļu mājas, kuras kļuva par valsts PSRS mantojumu, joprojām paliek par vispieprasītāko dzīvesvietu Latvijas galvaspilsētas iedzīvotājiem.

RĪGA, 28.jūlijs — Sputnik. Lielāko daļu darījumu Latvijas nekustamā īpašuma tirgū vēl aizvien notiek ar pirmskara un padomju laiku māju dzīvokļiem, liecina DNB bankas un Ober-Haus kompānijas apkopotā informācija par sērijveida dzīvokļu pieprasījumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, raksta Tvnet.lv.

Rīgā ir apmēram 3200 padomju perioda sērijveida namu un ap 300 jaunceltņu.

Главный вход в крепость - Рижские ворота - Sputnik Latvija
Daugavgrīvas zvaigzne: pagātnes iestudējums

Baltijas valstu vidū līderpozīcija ir Viļņai, kur 2006.gadā jau 39% iegādāto dzīvokļu atrodas jaunajās mājās. Tallinā šādu dzīvesvietu izvēlējušies 24% pircēju, Rīgā — 27%.

Kā atzīmē DNB bankas kreditēšanas nodaļas vadītājs Kaspars Anckalniņš, atšķirībā no Tallinas un Viļņas jaunie nami Rīgā tiek celti salīdzinoši gausi.

Atšķirības Baltijas galvaspilsētu vidū ir jaunceltņu pieprasījumā un to cenās. Rīgā vispieprasītākie ir divu un trīs istabu dzīvokļi cenu kategorijā no 80 līdz 90 tūkstošiem eiro. Viļņā tikpat lieli dzīvokļi maksā jau līdz 100 tūkstošiem eiro, Tallinā — līdz 130 tūkstošiem eiro.

Kopīga Baltijas valstu tendence ir tāda, ka pieprasījums un piedāvājums koncentrējas uz galvaspilsētām, taču Lietuvai tas ir mazāk raksturīgs.

Tāpat Latviju, Igauniju un Lietuvu vieno tas, ka jauni cilvēki labprātāk īrē dzīvesvietu, nevis to pērk, jo vēlas ceļot un apgūt jaunas vietas. 

Ziņu lente
0