9.maijs kļūs par valsts svētkiem Izraēlā

© AFP 2023 / GALI TIBBON9.maijs kļūs par valsts svētkiem Izraēlā
9.maijs kļūs par valsts svētkiem Izraēlā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izraēlas izglītības ministrs Naftali Benets krieviski nosauca likumu par 9.maija atzīšanu par Izraēlas valsts svētkiem par "vēl vienu uzvaras dienu".

RĪGA, 27.jūlijs — Sputnik. Izraēlas Knesets pieņēma likumu par 9.maija Uzvaras Dienas svinībām pār nacistisko Vāciju.

Dokuments apstiprina svētku statusu, atzīmēšanas datumu, svinību organizēšanas kārtību, kuras jau tā katru gadu notiek visā Izraēlā ar centrālās un vietējās varas atbalstu.

Deputāti vienbalsīgi apstiprināja likumprojektu, kuru vakar apstiprināja divās redakcijās un trešdien salika kopā profila komisijā. Otrajā un trešajā lasījumā dokuments ieguva attiecīgi 49 un 53 balsis.

Nemirstīgā pulka gājiens Rīgā 2017. gada 9. maijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Uzvaras diena veselās un slimās valstīs

"Tas ir mūsu pienākums, gan kā parlamentāriešiem, gan kā Izraēlas Valsts pilsoņiem, saglabāt un iemūžināt piemiņu par Uzvaras Dienu nākotnes paaudzēm. Mums ir pienākums to darīt. Tā nekad nedrīkst būt aizmirsta. Vairāk nekā pusotrs miljons ebreju karoja Otrajā pasaules karā sabiedroto armijas sastāvā pret nacistiem, " teica viens no dokumenta autoriem, MMI (partija "Mūsu mājas Izraēlā") deputāts Odeds Forers.

"Šodien ir vēl viena uzvaras diena, " krieviski teica izglītības ministrs, "Ebreju mājas" partijas līderis Naftali Benets.

Svinību dienu Izraēlā likums nosaka 9.maiju, kas atbilst bijušās PSRS tradīcijām un atšķiras no rietumu valstu tradīcijā, kur nacistiskās Vācijas sagraušanas dienu atzīmē 8.maijā. Reliģiozā sektora skolā tiek pieļauta iespēja, ar Izglītības ministrijas atļauju, organizēt svinīgos pasākumus pēc ebreju kalendāra  — 26. ijara mēneša dienā, kura atbilst 1945.gada 9.maijam.

Galveno likumprojekta statūtu vidū ir laika atvēlēšana skolu un armijas daļu sarakstos Uzvaras tēmas mācībām, vietējo varas iestāžu līdzekļu asignēšana tās piemiņas iemūžināšanas darbiem. Dokuments paredz atzīmēt 9.maiju ar svinīgu kneseta sēdi, valdības organizētu valsts ceremoniju un gājienu Jeruzālemē.    

Ziņu lente
0