Māris Kučinskis par Latvijas gurķiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Māris Kučinskis neatbalsta piedāvājumu par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu Latvijā ražotiem produktiem.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis neuzskata par iespējamu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) Latvijā ražotiem pārtikas produktiem, par to viņš paziņoja LTV radījuma Rīta panorāma ēterā.

Фрукты и овощи - здоровое питание - Sputnik Latvija
Importētos dārzeņus un augļus tagad retāk dēvē par Latvijā audzētiem

Sen jau spriež par to, ka Latvijai nepieciešams samazināt PVN pārtikas produktiem — vienu no augstākajiem Eiropas Savienībā.

Zemkopības ministrija piedāvāja samazināt PVN svaigajiem dārzeņiem, augļiem un ogām par 5%, savukārt PVN samazināšanas petīciju veselībai nepieciešamajiem un veselīgiem pārtikas produktiem parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Taujāts par PVN samazināšanu Latvijas dārzeņiem un augļiem premjerministrs atbildējis: "Mēs nevaram nošķirot, tad būtu mūsu gurķi kaut kā īpaši jāiezīmē, tas faktiski nav administrējams."

Pēc Kučinska viedokļa, vislielākā problēma, piemērojot atvieglotu PVN likmi Latvijā ražotiem pārtikas produktiem, ir visa šī procesa administrēšana.

"Ja runājam par atsevišķām pārtikām (…) kas nāk no Polijas, Holandes, kur ir augstāks tehnoloģiskais līmenis, tās attiecīgi lētākas, un ieguvums varētu būt ļoti, ļoti pieticīgs, " paskaidroja Kučinskis.

Viņš atzīmēja, ka samazināt PVN tiem pašiem gurķiem, kuri izaudzēti jau Latvijā, ir neiespējami. Teorētiski, pēc premjera vārdiem, likmi varētu samazināt konkrētajām preču grupām, taču neatkarībā no izcelsmes valsts.

"Mēs meklējām daudz citu instrumentu, lai palīdzētu vietējiem zemniekiem, bet sadalīt pa valstīm to mums, tā kā neļauj (Briselē), un to mēs arī tehniski nevaram," — paziņoja premjers, atzīmējot, ka ārēji poļu gurķi nevar neatšķirt no Latvijā audzētā.

Ziņu lente
0