Viedoklis

Krievijas atomkreiseri cērt jaunu logu uz Eiropu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasSmagais raķešu atomkreiseris "Pjotr Veļikij"
Smagais raķešu atomkreiseris Pjotr Veļikij - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka alianses pašreizējais kurss nopietni apdraud Krieviju. Iespējams, dažiem Maskavas partneriem vārdi nav saprotami, tāpēc lietderīgu informāciju pieejamā formā sniegs Krievijas JKF.

Lielākie trieciena kuģi pasaulē ar kodolenerģētikas iekārtām — smagais raķešu kreiseris "Pjotr Veļikij" un smagis stratēģiskais zemūdens kreiseris "Dmitrij Donskoj" — nesen pameta Severomorsku, lai piedalītos Krievijas JKF dienai veltītajā jūras kara parādē 30. jūlijā Sanktpēterburgā, atgādina starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" komentētājs Aleksandrs Hroļenko.

Droši var apgalvot, ka "Pjotr Veļikij" atgriežas dzimtajā malā (kreiseris celts Baltijskas rūpnīcā 1986.-1996.gg.), taču  zemūdens gigants "Dmitrij Donskoj" Baltiju apmeklēs pirmo reizi. Galvenajā jūras kara parādē Ziemeļu floti pārstāvēs arī raķešu kreiseris "Maršal Ustinov" un lielais pretzemūdeņu kuģis "Viceadmiral Kulakov", kā arī 28 lidmašīnu un helikopteru ekipāžas no Ziemeļu flotes GKS 45. armijas un PGA. Piezīmēsim, ka līdz šim vēl nekad jūras kara parāde Sanktpēterburgā nav bijusi tik reprezentatīva.

© Министерство обороны Великобритании / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas JKS un GKS pavada Krievijas kuģus "Admiral Kuzņecov" un "Pjotr Veļikij"
Британские ВМС и ВВС сопровождают российские корабли Адмирал Кузнецов и Петр Великий - Sputnik Latvija
Lielbritānijas JKS un GKS pavada Krievijas kuģus "Admiral Kuzņecov" un "Pjotr Veļikij"

Militāri politiskā spiediena apstākļos no ASV un NATO puses Ziemeļu flotes kuģi devušies aptuveni trīs tūkstošus jūdžu garā pārgājienā ne tikai ar mērķi piedalīties parādē Pēterburgā. Protams, tā ir arī spēka demonstrācija "pa ceļam" esošajai Norvēģijai, Vācijai, Zviedrijai, Polijai un vairākām citām valstīm. Spēcīgie raķešu kuģi atgādinās Rietumiem, ka Krievija nevienam neatdos savas pozīcijas Baltijas reģionā un Pētera I "logs uz Eiropu" nekad neaizvērsies.

Līdz ar flotes pārgājienu Baltijā ieplānoti arī Krievijas JKF un Ķīnas JKS kopīgi manevri. Arī tas, šķiet, ir vēl viens atgādinājums Rietumiem par pasaules daudzpolaritāti un labu kaimiņattiecību priekšrocībām.

Ziemeļblāzma

Neskatoties uz Tuvajos Austrumos gūto bēdīgo pieredzi, Eiropa kļūst aizvien iecietīgāka pret vardarbību un valstisko terorismu, ko tik tikko piesedz apšaubāmi lozungi par "ļaunuma asīm" un "atstumtām valstīm". Iespējams, kādam nupat atmiņā atausa pirmavots Vašingtonā, taču arī Briselei par to jāuzņemas atbildība.

Мужчины у баннера саммита НАТО на Национальном стадионе в Варшаве - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltija kļuvusi par poligonu potenciālai agresijai pret Krieviju

NATO spiediena ietekmē par Norvēģijas līdzsvarotā valdība pārdomā, vai nevajadzētu pievienoties ASV pretraķešu sistēmai. Aliansē cenšas iesaistīt arī neitrālas valstis — Zviedriju un Somiju.

Baltijas reģions ir kļuvis par NATO poligonu — manevri te rit gandrīz nepārtraukti. Tikai 2017. gadā vien ieplānotas 16 starptautiskās un nacionālās mācības. Baltijas valstīs un Polijā notiekošo alianses militārā grupējuma pastiprināšanos Rietumi interpretē kā atbildi uz "Krievijas agresiju".

Taču Maskava nevienu neapdraud, tikai reaģē uz NATO bezgalīgo paplašināšanos austrumu virzienā un vesela Ziemeļeiropas draudu kompleksa izveidi. Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško ne vienu reizi vien ir norādījis, ka alianses pašreizējais kurss nopietni apdraud Krieviju. Iespējams, dažiem Maskavas partneriem vārdi nav saprotami, tāpēc lietderīgu informāciju pieejamā formā sniegs Krievijas JKF.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: Krievija turpinās paplašināt militāro potenciālu aizsardzībai no agresoriem

Kara kuģu maršruts nosprausts saskaņā ar visiem kuģniecības drošības noteikumiem Barenca, Norvēģijas, Ziemeļu un Baltijas jūrās. Iepriekš Ziemeļu flotes preses dienests informēja, ka pēc parādes vairāki kuģi turpinās kaujas dežūru Vidusjūrā.

Šķiet, mēs vērojam kārtējo neprognozējamo ģeopolitisko daudzposmu spēli. Krievija tradicionāli (gadsimtiem ilgi) uztur mieru un atvaira agresiju ar Rietumiem negaidītām metodēm. Mūsu partneri Eiropā, kā jau bija paredzams, periodiski kāpj iekšā vienos un tajos pašos slazdos (parasti — kopā ar visu aliansi). Vai būtu vērts tā pūlēties pašnāvnieciskajā ceļā Drang nach Osten?

Uzsvērti, rupji, nepārprotami

Izvērtēsim dažus Krievijas aktuālos "argumentus" ilgstošajā ģeopolitiskajā strīdā ar Rietumiem. Ziemeļu flotes flagmanis "Pjotr Veļikij" ir vislabāk bruņotais kuģis pasaule. Kreisera raķešu bruņojums — 20 starta iekārtas zem augšējā klāja ar virsskaņas pretkuģu raķetēm P-700 "Granit" (750 kilogramus smaga kaujas galviņa, kodolraķetes jauda — 500 kilotonnas) iedveš cieņu visu valstu kara jūrniekiem un neviļus liek uzklausīt Krievijas vadības ierosinājumus miera uzturēšanai.

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasSmagais raķešu atomkreiseris "Pjotr Veļikij"
Тяжелый атомный ракетный крейсер Северного флота Петр Великий - Sputnik Latvija
Smagais raķešu atomkreiseris "Pjotr Veļikij"

 

Abi kuģa kolektīvās aizsardzības raķešu kompleksi S300FM (94 raķetes) aizsargā gaisa telpu 600 kilometru rādiusā. Kuģa PGA trīslīmeņu ešelona sistēmai ir arī pašaizsardzības ZRK "Kinžal" (64 raķetes) un zenītraķešu artilērijas komplekss "Kortik" (seši moduļi, 192 raķetes un 36 tūkstoši 30 mm kalibra lādiņu).

Krievijas zemūdenes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Somu avīze: Krievija sūta uz Baltijas jūru lielāko zemūdeni pasaulē

"Pjotr Veļikij" rīcībā ir gandrīz jebkādi kaujas un tehniskie līdzekļi, kas izstrādāti JKF kuģu vajadzībām, tas aprīkots ar efektīviem hidroakustiskajiem un radiolokācijas līdzekļiem un pretzemūdeņu bruņojumu. Kuģa rīcībā ir trīs pretzemūdeņu helikopteri, pretzemūdeņu raķešu komplekss "Vodopad LNK" (20 raķetes vai torpēdas), sistēma "Smerč 3" (102 raķetes) un torpēdu aizsardzības komplekss "Udav 1" (40 reaktīvās dziļūdens bumbas) — zem ūdens pretiniekam nav gandrīz nekādu iespēju gūt virsroku. Kreisera potenciālu papildina informatīvā vadības sistēma "Tron". Kreiseris "Pjotr Veļikij" stājās ierindā 1998. gadā un no kuģa viedokļa ir pietiekami jauns.

Zemūdens kreiseris "Dmitrij Donskoj" ir izturīgs un ātrs veterāns, vienīgais 941. projekta pārstāvis, kas vēl palicis Krievijas JKF sastāvā. Seši šāda veida kuģi tika uzbūvēti 1981.-1989.gg. Kreisera korpuss ir 172 metrus garš, pilnā tonnāža — 48 tūkstoši tonnu, iegrimšanas dziļums darbībai — 400 metri.

Kreisera "Dmitrij Donskoj" galvenais bruņojums — 20 starpkontinentālās ballistiskās raķetes R-39. Pie tam no kreisera noritēja SBR "Bulava" izmēģinājumi (palaistas 14 raķetes). No stāvokļa zem ūdens raķetes startē bez iepriekšējas šahtu applūdināšanas (ar ūdenstilpes ūdeni) ar pulvera spiediena akumulatora palīdzību. Tas nodrošina noteiktas priekšrocības: zemūdene saglabā stabilu stāvokli, samazinās pilnās zalves laiks.

Lielais desanta kuģis Aleksandr Šabaļin - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas atbilde NATO sapņiem: Baltijas flotes spēki aug

Katra SBR R-39 spēj nest 10 paštēmējošos blokus ar kodollādiņiem (katra bloka jauda — 200 kilotonnas) un nogādāt tos aptuveni 10 tūkstošu kilometru attālumā. Vienkāršs aritmētiskais aprēķins liecina, ka no jebkuras Pasaules okeāna vietas zemūdes kreiseris spēj ar vienu zalvi nodarīt nelabojamu kaitējumu jebkuram agresoram vai pilnībā iznīcināt vidēju izmēru valsti.

Mēs esam miermīlīgi cilvēki, taču "Dmitrij Donskoj", "Pjotr Veļikij" un citi raķešu kuģi JKF galvenajā parādē Sanktpēterburgā ātri un nesāpīgi likvidēs potenciālo pretinieku ilūzijas un pārliecinoši demonstrēs NATO pārstāvjiem Krievijas važas. Domāju, biedri no Ķīnas mūs atbalstīs šajā miermīlīgajā diskusijā.

Ziņu lente
0