Donbass izlēmis dibināt Mazkrieviju, bet Porošenko vēlas atgūt Krimu

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasФлаги ДНР
Флаги ДНР - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazkrievijas izveidošana nav pretrunā Minskas protokoliem, atzīmē pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas varas iestādes.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko paziņo par jaunas valsts – Mazkrievijas – izveidošanu, vēsta RIA Novosti. Pēc DTR varas iestāžu paziņojumiem Ukrainas prezidents Petro Porošenko pasludinājis plānus suverenitātes atjaunošanai Donbasā un Krima.

Jauna valsts

Ukrainas Doņeckas apgabala iedzīvotāji, kuri neatzina 2014. gada valsts apvērsuma leģitimitāti, pavasarī pasludināja "tautas republiku" izveidošanu un suverenitāti. Kijeva neatzīst DTR un LTR, uzskatot šīs teritorijas par okupētām.

"Kijevas režīms nav spējīgs apturēt pilsoņkaru, <…> piedāvājam nodibināt Mazkrievijas valsti. Mazkrievija ir jauna neatkarīga valsts. Pārejas periodam – līdz trim gadiem," – paziņoja Zaharčenko.

Pēc viņa vārdiem, jaunas neatkarīgas valsts nodibināšana palīdzēs apturēt konfliktu Donbasā. Zaharčenko uzsvēra, ka cer gan uz vietējo iedzīvotāju, gan starptautiskās sabiedrības atbalstu.

"Mūs atbalstīs reģionu iedzīvotāji. Šī izeja ir iespējama ar nosacījumu, ka ideju atbalstīs starptautiskā sabiedrība," — piebilda DTR vadītājs.

Atgūt Donbasu un Krimu

Projektam nav nākotnes, paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, komentējot DTR varas iestāžu paziņojumus par jaunās Mazkrievijas valsts nodibināšanu.

"Projekts "Jaunkrievija" tika apglabāts. Ukraina atjaunos suverenitāti pār Donbasu un Krimu," — citē ukraiņu līdera vārdus Twitter vietnē viņa preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko.

Reāla izeja

Pēc Valsts Domes NVS lietu komitejas vadītāja Leonīda Kalašņikova domām, Mazkrievijas valsts izveidošana varētu ļaut DTR un LTR iedzīvotājiem pārtraukt karu.

"Šādas valsts izveidošana ir iespējama un, laikam pat neizbēgama, spriežot pēc tā, kas notiek Ukrainā. Varas iestādes, tā vietā, lai risinātu jautājumu, arvien ciešāk un ciešāk savelk kara darbības karātavu mezglu, savukārt tauta nevar mūžīgi dzīvot karā – kaut kas ir jādara. Tad nu šādas neatkarīgas valsts izveidošana varētu kļūt par izeju cilvēkiem," — paziņoja Kalašņikovs.

"Domāju, iedzīvotāji to uztvers pozitīvi, bet starptautiskā sabiedrība gan ne, kāds vispār skatīsies uz to caur pirkstiem, sapratīs, bet neatbalstīs. Taču Krievija to uztvers pozitīvi," — piebilda politiķis.

Luganskas Tautas Republika par projektu "Mazkrievija"

"Luganskas Tautas Republika nav nosūtījusi uz Doņecku Ukrainas reģionu pārstāvju sanāksmes pārstāvjus. Turklāt mēs pat nebijām informēti par nodomu veikt šo pasākumu, ar mums šis jautājums netika saskaņots," — citē pašpasludinātās LTR Tautas padomes priekšsēdētāja Vladimira Degtjarenko vārdus "Luganskas informācijas centrs". Ierēdnis norādīja, ka "šī soļa lietderība ir apšaubāma".

"Tamlīdzīgu lēmumu iespējams pieņemt tikai saskaņā ar tautas viedokli. Pie tam šobrīd mēs ievērojam Minskas protokolus, kam nav alternatīvas," — uzsvēra Degtjarenko, norādot, ka LTR gatava apspriest Mazkrievijas dibināšanas jautājumus, ja tādi parādīsies.

Pašpasludinātas LTR prezidenta Igora Plotņicka preses dienests apstiprināja, ka Mazkrievijas projekts nav apspriests ar republikas pārstāvjiem. "Šis projekts pat nav apspriests ar LTR," — informēja RIA Novosti preses dienestā.

Ziņu lente
0