Eksperts: Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās – pat jaundzimušie mūs neglābj

© AFP 2023 / KARAM AL-MASRIНоворожденный в родильном доме
Новорожденный в родильном доме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaiņas Latvijas iedzīvotāju uzskaites sistēmā nedaudz uzlaboja statistiku, taču valstī dzīvojošo cilvēku skaits sarūk, ņemot vērā arī šos skaitļus.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Pat, ņemot vērā ārzemēs dzimušos un dzīvojošos Latvijas pilsoņu bērnus, aprēķinot Latvijas iedzīvotāju skaitu, tas neuzlabo demogrāfisko ainu valstī, radio Baltkom ēterā paziņoja demogrāfs, Latvijas Universitātes profesors Pēteris Zvidriņš.

"Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, ja bērniem ir Latvijas pilsonība, tad viņus uzskata par Latvijā dzimušajiem. Tas palielināja cilvēku skaitu, kaut gan šis skaitlis nav tik liels. Sanāk tā, ka mūsu vienīgais vecums, kurā novērojama iedzīvotāju skaita palielināšanās, ir jaundzimušie. Jo viņus uzskata par Latvijā dzimušajiem, taču migrācijas pieauguma faktiski nav," — citē Zvidriņa vārdus mixnews.lv.

Katru gadu Latvija zaudē ievērojamu skaitu darbspējas vecuma iedzīvotāju, kā arī grūtniecības vecuma sieviešu, atzīmēja speciālists.

"Tādēļ jau šogad tiek novērota samazināšanās salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem," — konstatēja Zvidriņš. Pēc viņa vārdiem, tā kā arī migrācijas jomā izmaiņas netiek paredzētas, cerēt uz to, ka Latvijā ieradīsies darbspējīgi cilvēki, nenākas.

Мигранты ожидают регистрации в Берлине - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nosvērti un laimīgi: kāpēc bēgļi bēg tālāk

Iepriekš Zvidriņš brīdināja, ka valsts atrodas uz kārtējās demogrāfiskās bedres sliekšņa. Spriežot pēc statistikas, Padomju Savienībā republika bija demogrāfijas "plusā": 1986.-1988.gadā Latvijā ik gadu pasaulē nāca 41-42 tūkstoši bērnu. Iepriekš kļuvis zināms, ka Latvija nonākusi desmit valstu vidū, kur visātrāk samazinās iedzīvotāju skaits. Šobrīd katru divu nedēļu laikā valsts iedzīvotāju skaits samazinās par mazpilsētas iedzīvotāju skaitu.

Pēc Eurostat informācijas Latvijā piefiksētais iedzīvotāju skaita samazināšanās līmenis 2016. gadā kļuva par otru augstāko Eiropas Savienības valstu vidū. Rēķinot uz katru tūkstoti iedzīvotāju, Latvijas iedzīvotāju skaits pērn samazinājās par 0,96%. Sliktāk klājas tikai Lietuvai – mīnuss 1,42% uz tūkstoti iedzīvotāju.

2017.gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 miljons 950 tūkstoši cilvēku, jeb 0,4% Eiropas iedzīvotāju. Kopumā Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju skaits pērn pieaudzis līdz 511 miljoniem 805 tūkstošiem no 510 miljoniem 278 tūkstošiem cilvēku.

Ziņu lente
0