Antarktīdā okeāna sasilšanas rezultātā atšķēlies gigantisks aisbergs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aisbergs A23A neapdraud kuģniecību, taču tā kušana varētu ilgt gadu desmitiem.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Gigantiska aisberga atšķelšanās no ledāja Larsens C Antarktīdā notikusi Dienvidu okeāna sasilšanas rezultātā — izskalots šelfa ledājs dibenā, pavēstīja Vispasaules savvaļas dabas fonda (WWF) Krievijas klimatiskās programmas vadītājs Aleksejs Kokorins.

Pingvīns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dienvidpolā atrasta vairāk nekā 100 gadus veca glezna

Daļa no Larsena ledāja — viena no lielākajiem šelfa ledājiem Antarktīdā — atšķēlusies, veidojot lielāko leduskalnu vērojumu vēsturē. Aisbergs, kam piešķirts nosaukums "A23A", ir 44 jūras jūdzes garš un 40 jūras jūdzes plats (tā platība sasniedz 5,8 tūkstošus kvadrātkilometru).

"Aisbergs atšķēlies no šelfa ledāja. No dibena to izskaloja sasilušais ūdens," — Kokorina teikto citēja Sputnik Baltkrievija.

Speciālisti informē, ka aisbergs A23A neapdraud kuģniecību, taču tā kušana varētu ilgt gadu desmitiem. Pie tam daži speciālisti pauž viedokli, ka tas varētu sašķelties vairākās daļās.

​Gigantiskās plaisas rašanās Larsena C ledājā tika fiksēta 2016. gada decembrī — tā bija 112 kilometrus gara un aptuveni 100 metrus plata. Šī gada jūlijā plaisas garums sasniedza 200 kilometrus.

Ziņu lente
0