Politika

Ilga Kreituse: Latvijā viss ir kā citur pasaulē, tikai mazliet savādāk

© Sputnik / Sergey MelkonovВ предвыборном штабе партии Согласие и Честь служить Риге
В предвыборном штабе партии Согласие и Честь служить Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilga Kreituse uzskata: kreisie spēki uzvar vēlēšanās, taču nekad nevada Latviju.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Latvijā vēlēšanās uzvarējusī partija nekad nevada valsti un par spīti demokrātijas principam neveido valdību, citē RIA Novosti bijušās Latvijas Saeimas spīkeres, politoloģes Ilgas Kreituses vārdus intervijā radiostacijai Baltkom.

"No citās Eiropas valstīs pastāvošo likumsakarību viedokļa Latvija ir pavisam citāda. Mēs neievērojam veco demokrātisku principu, saskaņā ar kuru valdību veido partija, kas uzvarējusi vēlēšanās," – skaidro eksperts.

Viņa atzīmēja, ka pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas šis jautājums ne reizi nav apspriests koalīcijas izveidošanas līmenī.

"Jau ne reizi vien bijis tā, ka "Saskaņa" parlamenta vēlēšanās iegūst lielāko vēlētāju balsu skaitu, taču tikai vienu reizi no Zatlera "Reformu partijas" puses izskanēja jautājums par iespējamo "Saskaņas" darbu valdībā," –uzsvēra Kreituse.

Pašvaldību vēlēšanas - Sputnik Latvija
Vēlēšanās Rīgā uzvaru izcīnījis Nils Ušakovs

Viņa piebilda, ka tā jau ir tradīcija: partija, kas izcīnījusi uzvaru, nekad nepiedalās pārrunās par valdības veidošanu.

"Saviem studentiem es skaidroju tā: Latvijā viss ir kā citur pasaulē, tikai mazliet savādāk. Uzvarējusī partija nekad nevada valsti. Skatoties uz šo jautājumu no vēstures skatu punkta, pirms Otrā pasaules kara visās vēlēšanās Latvijā uzvarēja tikai sociāldemokrāti. Un no visām 12 valdībām sociāldemokrāti valdīja tikai vienu reizi. Tā nu reiz iegājies, ka kreisie spēki uzvar, taču varas grožus nepārņem," – noslēgumā teica politoloģe.

"Saskaņas" partija ir populārākā republikā. Tai ir lielākais Latvijas iedzīvotāju atbalsts, tostarp to aktīvi atbalsta krievvalodīgie iedzīvotāji. Neskatoties uz to, partija atrodas parlamenta opozīcijā, jo pārējās partijas atsakās ar to strādāt, pārmetot tai Krievijas interešu realizēšanu.

"Partijai "Saskaņa" ir izveidojuši krievu partijas tēlu, ko nacionālisti sauc par okupantu partiju. Šobrīd līdzās tam izmanto arī ģeopolitisko situāciju… Tas ir sava veida politiskais gājiens, jo, ja viņiem atņemtu okupācijas tēmu, "krievi nāk" un Kremli, tad jau nekā vairs arī nepaliek. Ar ko tad viņi nodarbosies?" – teica bijusī spīkere.

Ziņu lente
0