Deputāts: ASV zog urānu no Hilmendas raktuvēm Afganistānā

© CCOРадиоактивный элемент
Радиоактивный элемент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Afganistānas varas iestāžu pārstāvju datiem, amerikāņi un viņu sabiedrotie nelegāli piesavinājās bagātākos valsts urāna un torija krājumus un izved derīgos izrakteņus.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Amerikāņi izstrādā un kā kontrabandu izved urānu, retus metālus un derīgos izrakteņus no raktuvēm, kas atrodas Hanašinas apgabala Hilmendas provincē Afganistānas dienvidos, vēsta Sputnik International.

Zemes dzīļu dārgumi

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija var palielināt militāro klātbūtni Irākā un Afganistānā
Hilmendas province, būdama viena no nemierīgākajām Afganistānas provincēm, ir derīgo izrakteņu ieguves un narkotiku kontrabandas centrs. Šīs administratīvās vienības dienvidos, pierobežas apgabalā Hanašinā, 160 kilometru attālumā no Pakistānas robežas, ir 4 atradnes: urāna, magnetīta un apatīta. Pēc iepriekš veikto ģeoloģisko izlūkdienestu pētījumu datiem, Hilmendas provincē atrodas bagātākie urāna un torija krājumi. Turklāt turpat atrodas tantala un citu retu metālu iegulas.

Pēc NASA datiem šajā Afganistānas reģionā atrodas vara, dzelzs un citu metālu atradnes, kuru aptuvenā vērtība tiek vērtēta 81 miljarda dolāru apmērā. Līdz šim Afganistānā netika veikta urāna rūpnieciskā ieguve, taču talibu valdības laikā to dabūja, izmantojot gūstekņu darba spēku. Cita urāna ieguves vieta atrodas netālu no Ferendželas ciemata Parvanas provincē.

Kara laupījums

Hilmendas provinces Vulesi džirgi (parlamenta zemākās palātas) deputāti paziņoja, ka pastāv vairāki pierādījumi tam, ka urānu no Hanašinas kontrabandā izved ar amerikāņu kravas lidmašīnām. Pēc viņu vārdiem blakus urāna raktuvēm amerikāņi atvēruši savu militāro bāzi, un urāns tiek izvests tieši ar tās palīdzību.

Kā apgalvo parlamentārieši, kopš bruņota iebrukuma sākuma amerikāņi un to sabiedrotie – angļi koncentrē savas militārās bāzes šajā provincē, jo Hanašinas rajonā atrodas vislielākie urāna krājumi valstī, tāpat šeit koncentrējas galvenais narkotiku trafiks – reģionā ir daudz magoņu plantāciju.

Британский солдат в Афганистане, архивное фото - Sputnik Latvija
Britu specdienests noklusē mierīgo iedzīvotāju slepkavības Afganistānā

Taču valsts varas iestādes nekādā veidā nevar iejaukties šajā procesā. Vairums šo vietu neatrodas Afganistānas centrālās valdības kontrolē: šajā provincē koncentrējas amerikāņu militārā kontingenta galvenās apakšvienības un bāzes, kuru teritoriju kontrole ir tikai viņu rīcībā. 

Hanašinas urāna ieguves vieta vienmēr ir bijusi talibu rokās. Blakus Hanašinai, Garmsiras apgabalā izmitinājušies ārvalstu bruņotie spēki, viņiem ir aviācijas bāzes un lidostas, kas strādā diennakts režīmā. 

Vērts atzīmēt, ka tas nav pirmais gadījums, kad parādās ziņas par to, ka amerikāņi dažādos valsts reģionos paši izstrādā un ar lidmašīnām izved no valsts dabas resursus. Par to Sputnik uz anonīmiem nosacījumiem paziņoja Hilmendas provinces parlamenta loceklis, kurš apstiprināja urāna atradnes esamību Hanašinā. Viņš paziņoja, ka šai vietai ir bēdīga slava: visi, kas tur nonāk, atgriežas paralizēti. Pēc viņa viedokļa, par iemeslu tam esot urāns.

"Tur darbojās amerikāņi un angļi. Neviens tieši nezina, ar ko viņi tur nodarbojas. Viņi ieradās, lai nodrošinātu drošību, taču kļuva tikai vēl sliktāk. Mēs domājam, ka viņi tur raka urānu un aizveda to līdzi," — teica parlamenta loceklis.

Vietējie iedzīvotāji tāpat apstiprināja Sptunik, ka amerikāņu karavīri naktī ar kravas mašīnām un pēc tam ar lielām lidmašīnām izved urānu no šahtām.

"Savu klātbūtni viņi pamato ar drošības iemeslu, un aizbildinoties ar to, nodarbojas ar laupīšanu un zādzībām, "- paziņoja vietējie iedzīvotāji.

Ziņu lente
0