Viedoklis

Bīstamāk nekā Putins

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasПенсионер в парке
Пенсионер в парке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sen jau rit dedzīgi un nebeidzami strīdi par to, kas mūs apdraud vairāk: fundamentālisti vai Putins. Taču īstie mūsu civilizācijas ienaidnieki ir daudz viltīgāki.

Portāls InoSMI publicējis ekonomista Pāvela Kohouta (Pavel Kohout) raksta tulkojumu, kas publicēts čehu interneta izdevumā Neviditelny pes.

Часы на песке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stabilitātes deficīta laiks

Kā piemēru minēšu bērnu autokrēslu. Nevainīga un noderīga lieta. Kā tā varētu apdraudēt Rietumu civilizāciju? Ļoti vienkārši. Parastā automobilī ietilpst ne vairāk kā divi autokrēsli. Tādējādi "no augšas" tiek samazināts bērnu skaits vidējā rietumu pilsētas ģimenē. Lielākam bērnu skaitam vajadzīga dārgāka automašīna vai principiālās izmaiņas dzīvesveidā. Gan viens, gan otrs praktiski nav pieņemams lielākajai daļai ģimeņu.

Ekonomists Stīvens Levits norāda, ka, saskaņā ar statistikas datiem, bērnu krēsli nav vajadzīgi bērniem vecumā no sešiem gadiem. Kas attiecas uz jaunāka vecuma bērniem, zināms, ka ASV ik gadus auto krēsli glābj dzīvības vairākiem simtiem bērnu. Lieliski? Diemžēl neviens nekad nav saskaitījis, cik bērni nav piedzimuši autokrēslu dēļ, cik vecāku sev teikuši: "Trīs bērnus taču nevarēs izvietot mūsu mašīnā." Obligātā auto krēslu lietošana novedusi un arī noved pie tik milzīgiem cilvēku dzīvju zaudējumiem, kam nevar līdzināties ne teroristi, ne Putins, nedz arī abi kopā.

Likumdošanas smogs

Neizsvērtiem birokrātu lēmumiem, pat tādiem, kuru mērķis ir padarīt dzīvi labāku, var būt tālejošas sekas. Dažu simtu cilvēku dzīvības glābšanas dēļ apdraudētas miljonu dzīvības. Mūsu dzīves ierobežo arvien augošais normu skaits, kas bieži izšķiroši ietekmē mūsu ģimenes dzīvi, biznesu un veselību. Rietumi pamazām paši sevi nožņaudz ar likumdošanas smogu.

Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija
ANO eksperti: vecu cilvēku skaits pieaugs trīskārt

Tūkstošiem likumu lappušu grauž ekonomiku. Taču palīgā nāk centrālās bankas. Šī palīdzība pieņem ekspansīvas monetārās politikas formu. Aprēķinot naudas apjomu Čehijas ekonomikā, mēs ar izbrīnu uzzinām, ka no 2002. gada aprīļa līdz 2017. gada aprīlim likvīdu līdzekļu apjoms ir palielinājies piecas reizes. Tikai par 12 mēnešiem (no 2016. gada aprīli līdz 2017. gada aprīlim) naudas apjoms palielinājies par 14,5%.

No kurienes nāk tāda steiga? Čehijas nacionālās bankas pārstāvji varēs stāstīt par plusiem, par sociālajām garantijām, par ekonomikas cikla regulēšanu un tml. Tas izskatās kā citāts no mācību grāmatām, un, iespējams, jūs pat tam noticēsiet – centrālo banku baņķieri tomēr ir eksperti, kuriem ir labāk zināms, vai ne? Ekspansīva monetārā politika notiek gandrīz visā pasaulē, visas Centrālās bankas taču nevar kļūdīties?

Pensionāre vizinās no kalniņa - Sputnik Latvija
Līdz 2025. gadam pensijas vecums Latvijā sasniegs 65 gadus

Taču vēlāk jums gadīsies palasīt Prāgas mājokļu cenu kāpuma statistiku. Pēc Čehijas statistikas komitejas datiem, pēdējo piecu gadu laikā cenas pieaugušas par 46%. Eksperts ieraudzītu kopsakarību starp nekustamā īpašuma cenu pieaugumu un ekonomikas izaugsmi. Tomēr jebkurš 20 vai 30 gadus vecs vecpuisis zina, ka naudas mājoklim viņam vienkārši nebūs. Bez mājokļa nav arī ģimenes. Ja nav ģimenes, tad tautas demogrāfijai var pārvilkt krustu, tāpat kā nacionālajai ekonomikai.

Pasaules mērogos pastāv acīmredzama saikne starp dzimstību un mājokļa pieejamību. Iemesls ir saprotams: atbildīgs jaunais pāris kārtīgi apsvērs, vai dzemdēt bērnu (vai vairākus!) vienistabas dzīvoklī, it īpaši, ja tas ir īrēts. Par vāju mierinājumu varētu kalpot tas, ka tā nav tikai Rietumu problēma. Šanhajā iedzīvotājs vidēji pelna par 25% vairāk nekā Prāgā (jā, algu ziņā, mēs jau esam atpalikuši no Šanhajas), tomēr dzīvokļu cenas Šanhajā ir 2,5 —3,4 reizes lielākas, pārrēķinot uz kvadrātmetru. Kāpēc? Tāpēc, ka Ķīnas Centrālā banka stimulē ekonomiku daudz aktīvāk nekā Čehijas nacionālā banka.

Скопление людей - Sputnik Latvija
Otto Ozols: kad pienāks gals Eiropai

Šanhaja ir vienā no pasaules pilsētām ar viszemāko dzimstību. Starp citu, tāda pati situācija ir citās pilsētās Ķīnā. Tās Centrālā bankā veic ārkārtīgi ekspansīvu monetāro politiku, tāpēc mājokļu cenas ir tik neiedomājami pieaugušas. Daudzi tagad apbrīno Ķīnu, ņemot vērā tās straujo ekonomisko izaugsmi un iedomāto noturīgumu pret recesijām. Taču naudas injekcijas ir lēnas iedarbības inde. Paies laiks, un Ķīnai būs lielākas problēmas ar novecojušajiem iedzīvotājiem, nekā Japānai un Vācijai mūsdienās.

Neauglības motivācija

Trešais spēks, kas grauž Rietumus, ir pašreizējā pensiju sistēma. Morālā ziņā tas ir visu laiku riskantākais pasākums. Sistēma motivē nedzemdēt bērnus, jo vecumdienās par jums parūpēsies valsts. Visur, kur parādījusies šī sistēma, krasi samazinājusies dzimstība. Jāpiezīmē, ka šis efekts vērojams gan Rietumos, gan bijušajās sociālistiskajās valstīs. Taču lielāko postu šis spēks radījis Vācijā un Japānā. 

50. gados vācieši īstenoja reformu, izveidojot izmaksu sistēmu, kas darbojas arī Čehijā. Šīs šķietami lieliskās un drošas sistēmas blakusefekts ir pēcteču nozīmes samazināšana. Kāpēc dzemdēt bērnus, ja sveši bērni maksās pensiju par jums? Kas notiks ar Vāciju tuvākajos 20-30 gados? Kas notiks ar Eiropu?

Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija: IIN atcelšana pensijām izmaksās 100 milj. eiro

Civilizācijai, kurai nav bērnu, nav arī nākotnes. Rietumu civilizāciju neizpostīs islāma fundamentālisti vai Krievija. Rietumi iznīcinās paši sevi ar savu birokrātismu, bezjēdzīgo monetāro politiku un pārdrošām spēlēm ar morāli (runa ir par pensiju sistēmu, kas netiek reformēta).

Un pēc dažiem gadsimtiem cilvēki sāks brīnīties, kāpēc sabrukusi tehniski un kulturāli attīstīta civilizācija, kas reiz pastāvēja Eiropā – tās pārstāvjiem bija gaiša āda un dažādu krāsu mati un acis.

Ziņu lente
0