Polija vēlas kļūt par amerikāņu gāzes sadales centru

© Foto : baltnews.lvИнчукалнское газохранилище
Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija varētu kļūt par ASV piegādātās sašķidrinātās dabasgāzes sadales centru kaimiņvalstīm – šis jautājums apspriests pārrunās ar ASV prezidentu, informēja Polijas valsts vadītājs Andžejs Duda.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Polija varētu kļūt par ASV piegādātās sašķidrinātās dabasgāzes sadales centru kaimiņvalstīm – šis jautājums apspriests pārrunās ar ASV prezidentu, kas notika vakar Varšavā.

"Atbildot uz jautājumu par to, vai mēs varētu kļūt par sadales centru, caur kuru SDG no ASV nonāktu Centrālās un Austrumeiropas valstīs, esmu pārliecināts, ka tā varētu būt. Par to esmu drošs, un mēs to šodien apspriedām," – pavēstīja Polijas valsts vadītājs Andžejs Duda.

Šī gada aprīlī Polija parakstīja līgumu par vienreizēju sašķidrinātās dabasgāzes piegādi no ASV. Informācija par kontrakta apjomu netika sniegta.

Iepriekš vēstīts, ka Tramps, tiekoties ar Eiropas valstu līderiem Varšavā, ierosināja palielināt sašķidrinātās dabasgāzes piegādes Eiropā no ASV.

Gazprom, gāzes urbuma veidošana - Sputnik Latvija
Eiropas un ASV gāzes karš

Virkne Austrumeiropas valstu vairākkārt paudušas vēlmi samazināt savu atkarību no Krievijas gāzes enerģētiskās drošības apsvērumu dēļ. Piemēram, Polija, kas ik gadus patērē aptuveni 15 miljardus kubikmetru gāzes, no kuriem aptuveni 10 miljardus piegādā "Gazprom", aprīlī parakstīja līgumu ar ASV par SDG piegādi. Tā tika piegādāta jūnijā, vēsta aģentūra Reuters. Maijā kompānijas PGNiG valdes viceprezidents Mačejs Vozņaks paziņoja, ka Polija turpinās SDG iepirkumus ASV un gaida kārtējo piegādi jūlijā.

Iepriekš kļuva zināms, ka Lietuva plāno saņemt gāzi no ASV un glabāt to Inčukalna gāzes glabātavā Latvijā.

Lietuvas gāzes piegādes un tirdzniecības uzņēmums "Lietuvos duju tiekimas" jau noslēdzis līgumu ar ASV kompāniju "Cheniere Marketing International" par sašķidrinātās dabasgāzes piegādi.

Tas būs viens no pirmajiem gadījumiem Baltijas valstīs, kurā dabasgāzes piegādātājs izmantos SDG globālo tirgu un Baltijas valsts gāzes infrastruktūru.

Ziņu lente
0