Politika

Politico: Donaldu Trampu gaida silta uzņemšana Polijā

© Foto : Lukas PlewniaPolijas karogs
Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdība cer, ka savas vizītes gaitā ASV prezidents solīs atcelt vīzu režīmu un pieminēs NATO Statūtu 5. pantu.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. ASV prezidenta vizīte Polijā ieplānota ļoti veiksmīgi: Trampam vajadzīgs priecīgs pūlis, kas sveiktu viņu Eiropā, bet Polijas valdība pēc pazemojošu kļūdu sērijas vēlas demonstrēt, ka Varšavai vēl ir svars pasaules politikā, raksta Politico.

Donalds Tramps Polijā varēs justies kā mājās. Valsts valdība asi kritizē imigrāciju, apšauba globālo sasilšanu un neplāno atteikties no ogļu kurināmā. Tāpat viņam patiks arī Polijas vēsā attieksme pret Eiropas Savienību un citām starptautiskām organizācijām.

Рынок - Sputnik Latvija
Polija sūdzas par Krievijas ieviesto sankciju radītajām mokām un sapņo par to atcelšanu

Tramps ieradīsies Varšavā šovakar, pirms G20 līderu tikšanās Hamburgā, taču šīs 16 stundas būs ļoti nozīmīgas. Polijas prezidents Andžejs Duda priecāsies par iespēju uzņemt ASV vadītāju pirms viņa tikšanās ar Lielbritānijas karalieni, Vācijas kancleri un Francijas prezidentu.

Zibenīgās vizītes laikā Tramps netiksies ar Polijas premjeri Beāti Šidlo, kura pēdējā laikā kritusi valsts faktiskā vadītāja — Jaroslava Kačinska nežēlastībā. Viņš nesastaps arī opozīcijas līderus, taču, iespējams, pirms oficiālās tikšanās ar Dudu viņš pieņems Kačinski savos apartamentos viesnīcas Marriott augšstāvā.

Baltais nams ir informējis, ka Varšavā Tramps teiks "svarīgu runu". Viņa sabiedrotie NATO uzmanīgi klausīsies cerībā, ka 300 kilometru attālumā no Krievijas robežas viņš pieminēs NATO Statūtu 5. pantu, kas aicina kopīgi aizstāvēt alianses dalībvalsti uzbrukuma gadījumā. Uzrunā NATO galvenajā mītnē Briselē maijā šie vārdi neatskanēja.

Президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Latvija
Duda: NATO piekrīt atstāt bataljonus Polijā un Baltijas valstīs uz ilgu laiku

Trampa vizīte ir ļoti nozīmīga Polijai un, domājams, Tramps neliks tai vilties. Informācijas avoti ASV ziņo, ka Varšava pārliecinājusi Trampu ierasties, solot siltu uzņemšanu. Pat grūti iedomājamā gadījumā, ja valdībai neizdosies sadzīt kopā priecīgu pūli, viņam nav jābaidās no protestiem, kas Trampu noteikti gaidītu citās Eiropas pilsētās

Arī valsts līderi Trampu uzņems viesmīlīgi. Aizsardzības ministrs Antonijs Mačerevičs jau nosaucis Trampa vizīti par "vēsturisku notikumu", bet viņu pašu — par "cilvēku, kas maina pasaules politiku". Mačerevičs piebilda, ka Polijas valdībai, tāpat kā Trampam, uzbrūk "liberāļi, postkomunisti un kreisie".

Domājams, Trampa vizīte nenovedīs pie lielām politiskām izmaiņām, taču tā ir simboliska. Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnants Herberts Makmāsters nesen teica žurnālistiem, ka prezidents paudīs savu viedokli "ne tikai par Amerikas un Eiropas attiecībām nākotnē, bet arī par Transatlantijas alianses nākotni".

Lehs Valensa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lehs Valensa: Polijas valdība ved valsti pie pilsoņu kara

Polija gaida patīkamus vārdus un konkrētus solījumus atcelt vīzu ierobežojumus poļiem — "aukstā kara" nepatīkamo mantojumu, kas saglabājies, lai arī visi Polijas kaimiņi var šķērsot Atlantiju bez vīzām.

"Prezidents Tramps paziņoja, ka atbalsta atteikšanos no vīzu režīma ar Poliju," — pagājušonedēļ paziņoja ASV vēstnieks Polijā Pols Džonss.

Tātad Polijas gaidas ir lielas. Mačerevičs norādīja, ka Trampa klātbūtne "Trīs jūru iniciatīvas" tikšanās laikā pavērs jaunu lappusi Polijas un visas Centrāleiropas vēsturē. Viņa vizīte Polijā "uz visiem laikiem nodzēsīs padomju okupācijas un verdzības pēdas," — ir pārliecināts Mačerevičs. 

Ziņu lente
0