Zviedriju varētu piespiest izvest atkritumus no izgāztuves Jūrmalā

© Sputnik / Робертс ВицупсAtkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva
Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to paziņoja Latvijas Valsts Vides dienests; tā kā izgāztuves īpašniekfirmai nebija nekādas atļaujas atkritumu uzglabāšanai, varas iestādēm bija jāliek kravas īpašniekam vest tos atpakaļ.

RĪGA, 4.jūlijs — Sputnik. Latvija varētu palūgt Zviedrijai izvest savus atkritumus no nelegālās izgāztuves Jūrmalā un apmaksāt teritorijas attīrīšanas izdevumus, kur notika ugunsgrēks, vēsta Baltnews.lv ar atsauci uz Valsts vides dienesta vadītāju Ingu Koļegovu.

Par to viņa paziņoja šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes. Koļegova piebilda, ka ugunsgrēks Slokā pēc saviem mērogiem kļuvis par lielāko Latvijā un Valsts dienests dara visu, lai kaut kas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos.

Dienesta vadītāja pastāstīja, ka Eiropas Savienības valstīs atkritumus drīkst pārvadāt tikpat brīvi kā preces.

"Taču šajā gadījumā, kad runa ir par nelikumīgu darbību atkritumu pārvietošanā… tad valstij bija jāliek kravas saimniekam aizvest to atpakaļ, un ja ugunsgrēks nenotiktu, tad tas arī būtu noticis," nobeigumā teica Koļegova.

Valdība jau ir piešķīrusi 700 tūkstošus eiro izgāztuves teritorijas savešanai kārtībā Jūrmalā. Ugunsgrēks nelegālā plastmasas atkritumu izgāztuvē Jūrmalā, Slokas rajonā sākās 18.jūnijā, pēcpusdienā. Pilnībā likvidēt to izdevies vien pēc 60 stundām. Ugunsgrēka platība sastādīja 1,2 hektārus.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izgāztuves teritoriju Jūrmalā sakārtos par 700 tūkstošiem eiro

Plastmasas atkritumi, kuri sadega Jūrmalas izgāztuvē, varētu būt ievesti no Skandināvijas, jo uz pārpalikušajiem plastmasas gabaliem redzami nosaukumi un apraksti zviedru un citās Skandināvijas valodās. Izgāztuvē atradās ap 23 tūkstošiem tonnu atkritumu, no tiem 40% iznīcināja ugunsgrēks.

Iepriekš Koļegova paziņoja, ka firmai "Prima M" tika dots norīkojums līdz 24.jūlijam atbrīvot poligona teritoriju no atkritumiem. Tieši šai kompānijai pieder izgāztuve kopš 2016.gada oktobra — nelegāli, neiegūstot tam paredzēto oficiālo atļauju. "Prima M", kas reģistrēta 2011.gadā Rīgā, saskaņā ar dokumentiem nodarbojas ar kafijas, tējas, kakao un garšvielu vairumtirdzniecību. 

Ziņu lente
0