Vējonis pasludināja likuma grozījumus par savvaļas dzīvnieku aizliegšanu cirkā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likuma grozījumi par dzīvnieku aizsardzību tika pieņemti 15.jūnijā, taču vēlāk pie valsts vadītāja griezās aktīvisti ar lūgumu atgriezt izmaiņas Saeimas gala izstrādei.

RĪGA, 3.jūlijs — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pasludināja likuma grozījumus par dzīvnieku aizsardzību, kuri aizliedz izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs, vēsta Baltnews.lv ar atsauci uz valsts vadītāja kanceleju.

Iepriekš Vējonis saņēma pilsoņu iniciatīvas grupas lūgumus atgriezt Saeimai likuma gala izstrādei, kas aizliegtu izmantot savvaļas dzīvniekus cirkā. Lūguma parakstītāju vidū bija arī cirka artisti, kuri pēc aizlieguma stāšanās spēkā nevarēs uzstāties tai skaitā ar dresētiem putniem.

Rīgas cirks, fasāde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējoni lūdz neaizliegt dzīvnieku priekšnesumus cirkā

Likuma grozījumus galīgajā lasījumā 15.jūnijā pieņēma Saeima. Vienbalsības šajā jautājumā līdz šim nebija ne vien pilsoņu vidū, bet arī parlamentā. Pirms otrā likumprojekta lasījuma deputāti negaidīti atbalstīja grozījumus, kuri pieļauj dzīvnieku piedalīšanos cirka izrādēs.

Deputāte Jūlija Stepaņenko piedāvāja grozījumus un pieaicināja uz Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdi pazīstamus cirka māksliniekus, kuri pastāstīja par to, ko nozīmē dresētāja darbs, kas tajā ietilpst un kādēļ īsts dresētājs nekad nenodarīs pāri dzīvniekam, nerunājot jau par vardarbību.

Stepaņenko piedāvājums bija aizliegt izmantot cirkā tikai tos dzīvniekus, kuri noķerti savvaļā. Tātad jāatļauj uzstāties cirka arēnā tiem dzīvniekiem, kuri piedzimuši nebrīvē. Un jāpievērš lielāka uzmanība apstākļiem, kuros tiek uzturēti cirka dzīvnieki.

Ar parlamentāriešu vairākuma balsīm šo kompromisa variantu pieņēma. Taču dzīvnieku aizstāvji negrasījās padoties, argumentējot to, ka Stepaņenko grozījumi, pēc savas būtības, arī turpmāk ļaus dresētājiem ņirgāties par dzīvniekiem.

Galīgajā trešajā lasījumā Saeima tomēr nostājās dzīvnieku aizstāvju pusē, kuri pieprasīja visu savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegšanu.    

Ziņu lente
0