NordBalt savienojums atkal slēgts uz remontdarbiem

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasElektroenerģētikas savienojums. Foto no arhīva
Elektroenerģētikas savienojums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kļuvis zināms, ka kabeļa bojājumi radušies svētdien no rīta, un novērst to plānots nedēļas laikā.

RĪGA, 3.jūlijs — Sputnik. Lietuvas elektrosavienojums ar Zviedriju kārtējo reizi nedarbojas, uzskatāms, ka kabeļa bojājuma dēļ, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz "Baltijskij kurs".

Nord Pool elektroenerģijas biržā paziņoja, ka kabeļa bojājumi radušies svētdien no rīta, novērst to plānots nedēļas laikā, līdz nākamās svētdienas pusnaktij.

Elektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sinhronizācijai ar Eiropu Baltijas valstīm ir nepieciešama jauna elektrostacija

Lietuvos energijos gamyba pārstāvis Valents Nevera pateica, ka pēc savienojuma atslēgšanās svētdien tika ieslēgts Krones hidroakumulācijas elektrostacijas rezerve.

"Kopumā tas strādāja piecas stundas, " atzīmēja Nevera.

Atgādināsim, ka plānotais savienojuma remonts tika pabeigts pāris nedēļas atpakaļ. Iepriekš Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns izteica minējumu par to, ka pastāvīgajos savienojuma bojājumos, kuri veidojušies vairakkārt pagājušajā gadā, varētu būt vainīgas sakabes, un ka nepieciešams atrisināt jautājumu par to nomaiņu.

Tādēļ nākamgad plānots nomainīt NordBalt sakabi, kuras dēļ notika biežās jūras kabeļa atslēgšanās. Kopumā plānots nomainīt 116 sauszemes sakabes, taču tiešais remonta datums pagaidām nav zināms.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
EK: Latvija ir atkarīga no enerģijas resursu importa

453 kilometrus garais un 550 miljonus eiro vērtais savienojums ir pirmais Lietuvas elektroenerģētikas savienojums ar Skandināviju, tas atrodas starp Zviedriju un Lietuvu un tika ielikts 2015.gada beigās.

Kabeli izgatavoja un ievilka jūras dzelmē Zviedrijas koncerns ABB. Tāpat viņš montēja strāvas pārveidotāju Nibrū un Klaipēdā.

Kopš šī gada sākuma enerģijas tilts atslēdzās dažādu bojājumu dēļ vairāk nekā 10 reizes. Zviedrijas pusē NordBalt kabelis iet zem zemes gandrīz 40 kilometru garumā, Lietuvā 13 kilometrus.    

Ziņu lente
0