Politika

Vējonis par prezidenta vēlēšanām: nevajag atsaukties uz ģeopolitiskiem draudiem

© Sputnik / Робертс ВицупсLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēlētājiem Latvijā nāktos aktīvi piedalīties vēlēšanās, pavēstīja valsts prezidents Raimonds Vējonis jautājumā par visas tautas ievēlētu valsts vadītāju.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Nav nekāda pamata mūžīgi attaisnoties ar ģeopolitiskajiem draudiem, kas varētu rasties, ja tiktu mainīta prezidenta ievēlēšanas kārtība, trešdien paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, raksta Mixnews.lv.

"Ja runājam par ģeopolitiskajiem draudiem, tad būtu arī jāatceļ vēlēšanas, jo katras vēlēšanas var radīt iekšpolitisko "šūmēšanos" kādā valstī. Tādēļ vēlētājiem ļoti aktīvi jāiesaistās vēlēšanās, nevis no tām jāizvairās", — paziņoja prezidents pēc tikšanās ar premjerministru Māri Kučinskis.

Atsevišķos jautājumos Latvijai pietrūkst politiskās gribas tos virzīt vai "iet uz priekšu".

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Prezidents nosūtījis Saeimai atkārtotai izskatīšanai likuma grozījumus par kredītiestādēm
"Mēs vairāk skatāmies, vai kādā brīdī tiks vai netiks ievēlēta vai neievēlēta kāda politiskā partija," — viņš atzīmēja.

Vējonis vērsa uzmanību uz nespēju pieņemt svarīgus lēmumus un pārāk lēnu valdības un parlamenta kopdarbību jautājumu virzībā. Tāpēc nepieciešams meklēt risinājumus.

"Šādi priekšlikumi bija jau eksprezidenta Andra Bērziņa laikā, bet tie diemžēl ir apputējuši un tālāk nav virzīti", — piebilda valsts vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka jautājums par tautas vēlētu prezidentu jāizskata valsts vadītāja pilnvaru paplašināšanas kontekstā.

Iepriekš jau ziņots, ka Vējonis parlamenta pavasara sesijas pēdējā sēdē aicināja deputātus piešķirt pilsoņiem tiesības ievēlēt valsts vadītāju un nosūtīt izskatīšanai nepieciešamos grozījumus Satversmē šī gada rudenī.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Nepilsoņus skaita rudenī: Vējonis nāks klajā ar ierosinājumu

Runājot par nepieciešamību paplašināt prezidenta pilnvaras, Vējonis pieminēja tiesības iniciēt Saeimas atlaišanu.

Pašreizējā likumdošana nosaka, ka Latvijas prezidentu ar balsu vairākumu  ievēl Saeimas deputāti. Viņa pilnvaras ilgst četrus gadus. Prezidenta kandidatūru jāatbalsta vismaz 51 cilvēkam. Raimonds Vējonis tika ievēlēts 2015. gadā, tātad tiešās prezidenta vēlēšanas varētu notikt jau 2019. gadā.

Ziņu lente
0